Tweede Kamerlid Anne Kuik een jaar tering-ambassadeur

Tweede Kamerlid Anne Kuik is precies een jaar tering-ambassadeur. De CDA-politica zet zich in om aandacht te vragen voor tuberculose (TBC), dat vroeger in de volksmond ‘tering’ werd genoemd. Tuberculose is de meest dodelijke infectieziekte ter wereld en eist meer dan 4.000 levens per dag. Dat is meer dan HIV, ebola en malaria samen. Nederland speelt wereldwijd een belangrijke rol in het gevecht om de ziekte TBC te elimineren.

Afgelopen vrijdag bracht Anne Kuik op uitnodiging van Radboudumc en KNCV Tuberculosefonds samen met internationale parlementariërs van de Global TB Caucus een bezoek aan het Radboudumc in Nijmegen waar diverse presentaties werden gehouden. De Global TB Caucus is een internationaal netwerk van meer dan 2.300 parlementsleden in meer dan 150 landen die politieke actie ondernemen om een einde aan TBC te maken.

Heiman Wertheim, hoofd van de afdeling klinische microbiologie van het Radboudumc, vertelde over zijn ervaringen als klinisch microbioloog in Hanoi Vietnam. Jakko van Ingen, hoofd van het Mycobacteriologie Laboratorium Radboudumc, beschreef onder meer het belang van een goed uitgerust, schoon en veilig laboratorium in de strijd tegen (multiresistente) TBC. Saskia Kuipers, medisch microbioloog aan het Radboudumc gaf een korte introductie over de problemen bij het diagnosticeren van TBC onder kleine kinderen.

Kitty van Weezenbeek, algemeen directeur van het Tuberculosefonds, zette het internationale werk van haar organisatie uiteen. Het Tuberculosefonds loopt voorop bij de introductie en evaluatie van nieuwe technologieën en medicijnen en de systemen die deze moeten ondersteunen. ‘Het is onacceptabel,’ zegt Kitty van Weezenbeek, ‘dat mensen sterven aan een ziekte die te voorkomen en te genezen is.’

Speciale aandacht ging uit naar de wereldwijde groeiende zorg voor de opkomst van multiresistentie tegen medicijnen. In het geval van multiresistente TBC wordt de gebruikelijke combinatie van TBC-medicijnen ineffectief. De kans van de patiënt om te overleven wordt hierdoor ernstig gereduceerd. Wordt multiresistente TBC niet goed behandeld dan kan de ziekte zich ontwikkelen tot XDR-TBC, een multiresistente vorm van TBC die nog moeilijker te behandelen is. Resistente TBC verspreidt zich zoals ‘gewone’ TBC.

Anne Kuik kwam aan het einde van het bezoek bij het laboratorium nog ‘oog in oog’ met de TBC-bacterie en benadrukte de zorg rond de opmars van resistentie tegen antibiotica.

Help mee voor een wereld zonder tuberculose

Tuberculose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de Mycobacterium tuberculosis.

De meest gestelde vragen over tuberculose:

Wat is tuberculose?

Hoe merk ik dat ik tuberculose heb?

Is tuberculose altijd besmettelijk?

Bestaat er een vaccinatie tegen tuberculose?

Overzicht van alle vragen

Om TBC de wereld uit te krijgen is uw support onmisbaar!

Doneren:

Eénmalig of maandelijks

Nalaten met een goed gevoel

Neem KNCV Tuberculosefonds op in uw testament

Heeft u iets te vieren?

Doneer aan KNCV Tuberculosefonds via geef.nl

Steun ons gratis bij een boeking via booking.com

Booking.com/supportkncvtbc

Deel uw ervaring met tuberculose

Dwalen in verhalen

Wereldwijd sterven elke dag nog ruim 4.000 mensen aan TBC. Onnodig, want tuberculose is te genezen!

Wat wij doen

Over ons

Waar we werken wereldwijd

Voor zorgprofessionals in Nederland

Bij- en nascholing

Onderzoek

Ondersteuning van patienten

Bezoek adres

KNCV Tuberculosefonds
Maanweg 174
2516 AB Den Haag
+31 70 416 7222

OPEN IN GOOGLE MAPS

Post adres

Postbus 146
2501 CC Den Haag

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.