Afname TBC-epidemie gaat te langzaam: 1.5 miljoen sterfgevallen in 2018

De wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maakte vandaag haar nieuwste cijfers bekend: in 2018 stierven wereldwijd 1.5 miljoen mensen aan tuberculose (TBC). Daarmee blijft TBC de meest dodelijke infectieziekte ter wereld. “De Verenigde Naties hebben als doel dat de TBC-epidemie in 2030 is beëindigd. Dat gaan we in dit tempo niet halen. Om dit voor elkaar te krijgen, is er echt meer financiële steun, politieke commitment en daadkracht nodig. KNCV Tuberculosefonds en partners hebben die daadkracht, en de returns on investment in TBC zijn bewezen. Dus waar wacht de politiek op?”, aldus Kitty van Weezenbeek, directeur van KNCV Tuberculosefonds.

TBC wereldwijd een halt toe brengen, is onderdeel van de internationale Social Development Goals. Door de Verenigde Naties werd dit doel vorig jaar onderstreept met een politieke verklaring. In het vandaag uitgebrachte Global TB Report van de WHO wordt duidelijk dat de internationale TBC-bestrijding daarvoor niet op koers ligt. Het aantal sterfgevallen is minder dan in 2017 – toen overleden 1.6 miljoen mensen – maar de afname gaat te langzaam. Voor de financiering van het toegankelijk maken van TBC-diagnose, -behandeling en -zorg is in 2019 een tekort van 3 miljard euro. Voor TBC-onderzoek is 1.1 miljard euro meer nodig. Ook onder meer TBC-preventie blijft achter op de gestelde mijlpalen.

Goed nieuws is er ook: steeds meer mensen met TBC worden gevonden en behandeld. Net als voorgaande jaren worden volgens de schattingen van de WHO 10 miljoen mensen per jaar ziek door TBC. In 2018 werd bij 7 miljoen mensen de ziekte daadwerkelijk vastgesteld. In 2017 waren dat er nog 6.4 miljoen. Nieuwe diagnostische methoden dragen onder meer bij aan het verkleinen van de kloof tussen het door de WHO geschatte en gevonden aantal TBC-patiënten. Voor resistente TBC zijn de cijfers minder goed: van de half miljoen multiresistente patiënten wordt slechts 1 op de 3 gevonden en behandeld. Deze vorm van antimicrobiële resistentie wordt dus verspreid en blijft een groot gevaar voor de volksgezondheid.

Een snelle en goede diagnose is in alle gevallen belangrijk, want met de juiste medicijnen en behandeling is TBC te genezen. Mensen kunnen anderen dan ook niet meer besmetten.

Indonesië is een van de landen waar in 2018 relatief de meeste progressie werd geboekt. KNCV Tuberculosefonds droeg daar aan bij, door samen met de nationale overheid de detectie van mensen met TBC te verbeteren. “Daar zijn we trots op, maar we zijn er nog lang niet”, aldus Van Weezenbeek. “Europa is op dit moment de enige regio die ‘on track’ is om TBC in 2030 te elimineren. Zo komt de ziekte in Nederland bijna niet meer voor, terwijl het rond de Tweede Wereldoorlog volksziekte nummer 1 was. We hebben de kennis en expertise om TBC ook in de rest van de wereld een ziekte van vroeger te maken.”

 

Help mee voor een wereld zonder tuberculose

Tuberculose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de Mycobacterium tuberculosis.

De meest gestelde vragen over tuberculose:

Wat is tuberculose?

Hoe merk ik dat ik tuberculose heb?

Is tuberculose altijd besmettelijk?

Bestaat er een vaccinatie tegen tuberculose?

Overzicht van alle vragen

Om TBC de wereld uit te krijgen is uw support onmisbaar!

Doneren:

Eénmalig of maandelijks

Donatie opzeggen

Nalaten met een goed gevoel

Neem KNCV Tuberculosefonds op in uw testament

Heeft u iets te vieren?

Doneer aan KNCV Tuberculosefonds via geef.nl

Steun ons gratis bij een boeking via booking.com

Booking.com/supportkncvtbc

Deel uw ervaring met tuberculose

Dwalen in verhalen

Wereldwijd sterven elke dag nog ruim 4.000 mensen aan TBC. Onnodig, want tuberculose is te genezen!

Wat wij doen

Over ons

Waar we werken wereldwijd

Voor zorgprofessionals in Nederland

Bij- en nascholing

Onderzoek

Ondersteuning van patienten

Bezoek adres

KNCV Tuberculosefonds
Maanweg 174
2516 AB Den Haag
+31 70 416 7222

OPEN IN GOOGLE MAPS

Post adres

Postbus 146
2501 CC Den Haag

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.