Prijsverlaging rifapentine: betaalbare TBC-preventie

KNCV Tuberculosefonds verwelkomt de substantiële verlaging van de prijs van rifapentine, een geneesmiddel tegen tuberculose (TBC). Deze prijsverlaging werd mogelijk gemaakt door Unitaid en het Global Fund, in samenwerking met de fabrikant Sanofi-Pasteur, zo werd vandaag bekend op de Union World Conference on Lung Health in het Indiase Hyderabad.

Behandeling met een combinatie van rifapentine en isoniazide – één keer per week gedurende drie maanden – kan voorkomen dat iemand die geïnfecteerd is met de tbc-bacterie ziek wordt en tuberculose krijgt. De wereldgezondheidsorganisatie beveelt deze korte behandeling aan omdat deze voor de patiënt veel makkelijker in te nemen is. Tot nu toe was deze behandeling veel duurder dan andere behandelmogelijkheden. De prijsverlaging is een belangrijke stap, omdat preventieve behandeling hiermee betaalbaarder wordt in lage- en middeninkomenslanden met veel TBC en HIV.

Toegang tot veilige, effectieve en betaalbare preventieve behandeling is essentieel voor miljoenen mensen over de hele wereld. Onder meer om hen tegen tuberculose te beschermen. TBC is de meest dodelijke infectieziekte ter wereld, met ruim 4.000 sterfgevallen per dag. Dit is onnodig, want met de juiste behandeling kan tuberculose worden genezen en ook worden voorkomen.

De natuurlijke afweer van de mens zorgt er voor dat niet iedereen die besmet raakt met  TBC de ziekte ontwikkelt. De bacterie wordt echter niet gedood, maar  blijft sluimerend in het lichaam aanwezig. Zelfs jaren later kan de bacterie weer actief worden. Zonder behandeling zal 5 tot 10 procent van de besmette mensen ziek worden. Kwetsbare mensen, zoals jonge kinderen en mensen met HIV, hebben een grotere kans om actieve tuberculose te ontwikkelen.

Agnes Gebhard, technisch directeur van KNCV Tuberculosefonds. “Wij helpen landen in Afrika en Azië bij de introductie van een preventieve behandeling met rifapentine. We juichen de prijsverlaging van rifapentine toe: deze landen kunnen nu  op grote schaal preventieve behandeling voor tuberculose gaan aanbieden.”

KNCV Tuberculosefonds werkt samen met het Aurum Institute en andere partners in het door Unitaid-gefinancierde IMPAACT4TB-project waarbij preventieve behandeling wordt geïntroduceerd. KNCV Tuberculosefonds is de projectleider in vier van de twaalf landen (Ethiopië, Tanzania, Malawi en Indonesië).

Lees meer:
De prijsverlaging van rifapentine werd vandaag bekendgemaakt door Unitaid, the Global Fund to fight Aids, Tuberculosis and Malaria en Sanofi. Meer informatie is hier te vinden.

Help mee voor een wereld zonder tuberculose

Tuberculose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de Mycobacterium tuberculosis.

De meest gestelde vragen over tuberculose:

Wat is tuberculose?

Hoe merk ik dat ik tuberculose heb?

Is tuberculose altijd besmettelijk?

Bestaat er een vaccinatie tegen tuberculose?

Overzicht van alle vragen

Om TBC de wereld uit te krijgen is uw support onmisbaar!

Doneren:

Eénmalig of maandelijks

Donatie opzeggen

Nalaten met een goed gevoel

Neem KNCV Tuberculosefonds op in uw testament

Heeft u iets te vieren?

Doneer aan KNCV Tuberculosefonds via geef.nl

Steun ons gratis bij een boeking via booking.com

Booking.com/supportkncvtbc

Deel uw ervaring met tuberculose

Dwalen in verhalen

Wereldwijd sterven elke dag nog ruim 4.000 mensen aan TBC. Onnodig, want tuberculose is te genezen!

Wat wij doen

Over ons

Waar we werken wereldwijd

Voor zorgprofessionals in Nederland

Bij- en nascholing

Onderzoek

Ondersteuning van patienten

Bezoek adres

KNCV Tuberculosefonds
Maanweg 174
2516 AB Den Haag
+31 70 416 7222

OPEN IN GOOGLE MAPS

Post adres

Postbus 146
2501 CC Den Haag

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.