TBC Photovoices: ’Wij overwinnen TBC en TBC-stigma’

De tentoonstelling TBC Photovoices van KNCV Tuberculosefonds is nu in het Atrium Den Haag te zien. In deze tentoonstelling kunt u het werk bekijken van een groep absolute ‘TBC-kampioenen’ die hebben deelgenomen aan de TBC Photovoices-sessies die werden georganiseerd door het Tuberculosefonds in Kazachstan, de Filippijnen en Nigeria.

Tuberculose (TBC) – de meest dodelijke infectieziekte ter wereld – is helaas omringd door schaamte en discriminatie. Dit veroorzaakt een grote barrière voor mensen die door TBC zijn getroffen om zich te melden bij gezondheidsdiensten. Het verminderen van TBC-stigma is daarom essentieel in de strijd tegen de epidemie omdat hierdoor het zoeken naar zorg, contactonderzoek, de start van de behandeling, therapietrouw en kwaliteit van de zorg wordt belemmerd.

Eén van de programma’s die het Tuberculosefonds heeft ontwikkeld tegen TBC-stigma heet TBC Photovoices. Photovoices is een methode die mensen, in dit geval getroffen door TBC, de kans geeft om hun verhaal te vertellen en hun gevoelens te uiten door middel van fotografie. Ze krijgen camera’s waardoor ze foto’s kunnen maken om anderen te helpen de wereld door hun ogen te zien. In combinatie met coaching in groepen, zelfonderzoek en begeleiding is het een manier om zelfrespect opnieuw op te bouwen en mensen te helpen sterker in hun schoenen te staan en voor hun rechten op te komen.

Eerder was de tentoonstelling al te zien in het Haagse Madurodam als onderdeel van het TBC-stigma symposium ‘You have to know my story’. Hiervoor kwamen diverse deelnemers van de TBC Photovoices-sessies naar Nederland om hun verhaal te vertellen én hun werk te laten zien. Stuk voor stuk zijn het prachtige foto’s met een sterk onderliggend verhaal.

Dat laatste vond ook Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet, tevens beschermvrouwe van het Tuberculosefonds, die onverwachts het symposium en de TBC Photovoices tentoonstelling bezocht.

Eén van de deelnemers, Fernando Punay uit Manila, de Filipijnen,  – was een van de sprekers. “Dank jullie wel voor het geven van deze ongelofelijke kans. Dank jullie wel voor het terugbrengen van ons zelfvertrouwen”, zei hij. Vervolgens hield hij trots zijn camera in de lucht: “Voor velen is dit slechts een fototoestel. Voor mij is dit mijn stem.”

De tentoonstelling TBC Photovoices is in het Atrium Den Haag nog te zien t/m 24 februari 2020.

FOTO: Prinses Margriet met Symbat (r) een van de deelnemers van de TBC Photovoices-sessies uit Kazachstan.