In de maand mei herdenkt Nederland traditiegetrouw de Tweede Wereldoorlog en haar slachtoffers. Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland bevrijd is, juist daarom is het extra wrang dat de herdenkingen en vieringen niet of in andere vorm doorgaan vanwege de coronacrisis. De gezondheidscrisis waar we nu midden in zitten maakt de geschiedenis van sanatorium Zonnestraal, opgericht voor diamantbewerkers met de besmettelijke ziekte tuberculose, actueler en relevanter dan ooit.
Wat was de impact van tbc op een samenleving, die vele malen armer en onhygiënischer was dan de onze? Hoe zag een quarantaineverblijf in een sanatorium eruit? En hoe hield deze microsamenleving zich ten tijde van de Tweede Wereldoorlog? Een podcast over Zonnestraal, een van de maatschappij afgezonderde tuberculosekolonie die ruw verstoord wordt door de harde werkelijkheid van de bezetting.
In de podcast gaat historicus Joppe Schaaper op zoek naar de verhalen achter de witte betonnen muren van Zonnestraal. Er hebben zich op het landgoed veel dramatische gebeurtenissen afgespeeld. Joodse en NSB-patiënten kuurden naast elkaar en een groot deel van het landgoed werd bezet door het Duitse leger, angstvallig op afstand gehouden door een vermeend ‘Infektiongefahr’. Stemacteurs brengen historische personages zoals de Joodse geneesheer-directeur Van Lier en oprichter Jan van Zutphen tot leven, afgewisseld met prachtige muziek van componiste Henriëtte Bosmans uit dezelfde periode als Zonnestraal.
Luister naar de podcast over Zonnestraal in de Tweede Wereldoorlog
De podcast is gemaakt in opdracht van de gemeente Hilversum en geproduceerd door historici Joppe Schaaper en Laura Lubbers.