Libelle Zomerweek steunt KNCV Tuberculosefonds

Tijdens de Libelle Zomerweek #samenvanuithuis (14 t/m 20 mei) staat elke dag een goed doel centraal. Op 18 mei is dat KNCV Tuberculosefonds. Hilmar Mulder, hoofdredacteur van Libelle, legt uit waarom: “Het zijn bizarre tijden en niemand weet wat de toekomst brengt. Onderzoek en voorlichting zijn dus belangrijk. Er zijn overeenkomsten tussen het coronavirus en TBC, laten we die kennis en ervaring inzetten om op zoek te gaan naar een uitweg. Steun daarom het Tuberculosefonds en sms TBC naar 4004.”

De Libelle Zomerweek is vanwege het coronavirus dit jaar een online evenement, in de vorm van een Facebook Live uitzending van 14.00 tot 17.00 uur. Op het programma staan workshops, modeshows, huiskamerconcerten, interviews en nog meer leuke onderdelen, zoals we van de Libelle Zomerweek gewend zijn. Om goede doelen in deze roerige tijden een extra hart onder de riem te steken, is daar ook dagelijks speciale ruimte voor.

Op 18 mei om 16.30 uur schuift Niesje Jansen, verpleegkundig consulent van het Tuberculosefonds, virtueel aan voor een video-interview met presentatrice Pien Akkermans over TBC. Deze ziekte is in Nederland nu goed onder controle, maar veel kijkers van de Zomerweek zullen zich deze ziekte ‘van vroeger’ nog herinneren. Rond de Tweede Wereldoorlog was TBC hier nog volksziekte nummer 1. Pien en Niesje zullen in hun gesprek terugkijken naar deze tijd, toen mensen soms jarenlang in sanatoria moesten kuren, waarbij genezing helaas geen garantie was. Ook gaan Pien en Niesje in op de overeenkomsten en verschillen tussen TBC en het coronavirus, beide een infectieziekte die veelal de longen treft. Veel kennis en ervaringen uit de TBC-bestrijding – bijvoorbeeld op het gebied van contactonderzoek – kunnen ook worden ingezet in de strijd tegen corona.

Grote verschillen tussen TBC en corona zijn er echter ook. Zo bestaan er tegen TBC inmiddels gelukkig wél goede medicijnen. Dat er elk jaar 1,5 miljoen mensen sterven aan tuberculose, is dan ook onnodig en onacceptabel!

De verwachting is dat door het coronavirus nóg meer volwassenen en kinderen met TBC zullen overlijden. Zij zijn vatbaarder voor corona. Daarnaast kunnen TBC-patiënten door de lockdowns en de overbelasting van de gezondheidszorg in veel landen niet meer de testen, zorg en medicatie krijgen die nodig zijn om te genezen.

Het Tuberculosefonds doet er alles aan om ervoor te zorgen dat TBC-patiënten de juiste zorg ook in deze tijd (blijven) ontvangen. Bijvoorbeeld door innovatieve, digitale mogelijkheden waarmee verpleegkundigen hun patiënten kunnen blijven begeleiden. Om dit mogelijk te maken én om de TBC-ervaring in te zetten in de strijd tegen het coronavirus, is extra steun heel hard nodig. Helpt u mee levens redden?

Support het Tuberculosefonds, sms TBC naar 4004 voor een donatie naar keuze, of doneer online

Help mee voor een wereld zonder tuberculose

Tuberculose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de Mycobacterium tuberculosis.

De meest gestelde vragen over tuberculose:

Wat is tuberculose?

Hoe merk ik dat ik tuberculose heb?

Is tuberculose altijd besmettelijk?

Bestaat er een vaccinatie tegen tuberculose?

Overzicht van alle vragen

Om TBC de wereld uit te krijgen is uw support onmisbaar!

Doneren:

Eénmalig of maandelijks

Donatie opzeggen

Nalaten met een goed gevoel

Neem KNCV Tuberculosefonds op in uw testament

Heeft u iets te vieren?

Doneer aan KNCV Tuberculosefonds via geef.nl

Steun ons gratis bij een boeking via booking.com

Booking.com/supportkncvtbc

Deel uw ervaring met tuberculose

Dwalen in verhalen

Wereldwijd sterven elke dag nog ruim 4.000 mensen aan TBC. Onnodig, want tuberculose is te genezen!

Wat wij doen

Over ons

Waar we werken wereldwijd

Voor zorgprofessionals in Nederland

Bij- en nascholing

Onderzoek

Ondersteuning van patienten

Bezoek adres

KNCV Tuberculosefonds
Maanweg 174
2516 AB Den Haag
+31 70 416 7222

OPEN IN GOOGLE MAPS

Post adres

Postbus 146
2501 CC Den Haag

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.