Kitty van Weezenbeek vertrekt als directeur bij KNCV Tuberculosefonds

 

Kitty van Weezenbeek heeft afscheid genomen als directeur van KNCV Tuberculosefonds. Na deze functie zeven jaar te hebben bekleed, vervolgt ze haar indrukwekkende loopbaan als directeur surveillance, preventie en controle van antimicrobiële resistentie (AMR) bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in Geneve. Van Weezenbeek: “Ik vind het fantastisch dat ik ruim 30 jaar ervaring met de bestrijding van (multi)resistente tuberculose nu voort kan zetten in de bredere context van antibiotica resistentie: dat gaat ons allemaal aan, zowel arme(re) als rijke landen!”

Van Weezenbeek begon haar carrière als tuberculosearts in Nederland en specialiseerde zich in resistente tuberculose (TBC). Van de 10 miljoen mensen die jaarlijks getroffen worden door TBC, hebben een half miljoen mensen een resistente vorm. Van alle TBC-patiënten, komen er wereldwijd jaarlijks 1,5 miljoen te overlijden. Onnodig, want met een juiste behandeling is TBC te genezen. Van Weezenbeeks internationale kennis en ervaring op dit gebied, alsmede haar jarenlange deelname in relevante internationale overlegorganen, zijn vanzelfsprekend van groot belang in haar nieuwe functie bij de WHO.

“Geweldige uitdaging”

Het gebied van antimicrobiële resistentie is echter nog veel breder en omvat naast de menselijke gezondheid onder meer landbouw en veeteelt. Van Weezenbeek: “Mijn belangrijkste doel is om mondiaal bij te dragen aan de surveillance, preventie, diagnose en behandeling van AMR en landen te assisteren bij de ontwikkeling en implementatie van nationale AMR-actieplannen ontwikkelen. Daarbij is onderzoek essentieel: Meten is weten. Er moet op alle gebieden ontzettend veel gebeuren en ik zie dat als een geweldige uitdaging.”

Een verhuizing van Leiderdorp naar Geneve vormde in deze tijd van COVID-19 een uitdaging, maar op 31 mei reist Van Weezenbeek af naar Zwitserland. Bij het Tuberculosefonds kon zij evenmin persoonlijk afscheid nemen van haar collega’s, die ze in een roerige tijd achterlaat. Het coronavirus veroorzaakt direct en indirect nog veel meer TBC-sterfgevallen, waardoor de organisatie eerder deze maand de noodklok luidde. Van Weezenbeek: “Steun voor de strijd tegen TBC blijft onverminderd belangrijk, juist in een tijd dat gezondheidszorg werelwijd door COVID-19 wordt belast en ondermijnd.  Ik hoop dan ook dat alle COVID-19 steun indirect ook de minder zichtbare maar veel dodelijkere TBC epidemie ten goede komt.”

Mustapha Gidado interim-directeur

Het Tuberculosefonds werkt in 11 landen en de experts gelden wereldwijd als dé specialisten op het gebied van TBC-bestrijding. Mustapha Gidado volgt Van Weezenbeek op als interim-directeur. Onder zijn leiding zet de organisatie zich in voor de strijd tegen TBC, het verminderen van de impact van de COVID-19-pandemie op TBC en het ondersteunen van alle inspanningen tegen de COVID-19-pandemie. Het Tuberculosefonds deelt daarvoor TBC-ervaring en -expertise op het gebied van surveillance, contactonderzoek, infectiepreventie en -bestrijding en maatregelen voor stigmareductie. Gidado: “Het is tijd om middelen en expertise van beide ziekten te benutten en we mogen de kwetsbare groepen nooit vergeten.”

Gidado was eerder directeur van het door het Tuberculosefonds geleide en door USAID gefinancierde Challenge TB-project (2015 – 2020), dat aanzienlijk heeft bijgedragen aan de versterking van TBC-programma’s en -diensten, waaronder capaciteitsopbouw voor nationale en lokale organisaties voor optimale implementatie en opschaling van geschikte TBC-interventies.

Gidado: “Ik vind het een eer om nu Kitty’s werk voort te zetten. Ik bewonder haar leiderschap en haar enorme strijdvaardigheid. Daarmee heeft ze velen in de TBC-bestrijding geïnspireerd en ik weet zeker dat ze dat ook in de AMR-bestrijding zal doen. Ik wens haar persoonlijk en namens het Tuberculosefonds veel succes in haar nieuwe functie.”

Help mee voor een wereld zonder tuberculose

Tuberculose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de Mycobacterium tuberculosis.

De meest gestelde vragen over tuberculose:

Wat is tuberculose?

Hoe merk ik dat ik tuberculose heb?

Is tuberculose altijd besmettelijk?

Bestaat er een vaccinatie tegen tuberculose?

Overzicht van alle vragen

Om TBC de wereld uit te krijgen is uw support onmisbaar!

Doneren:

Eénmalig of maandelijks

Nalaten met een goed gevoel

Neem KNCV Tuberculosefonds op in uw testament

Heeft u iets te vieren?

Doneer aan KNCV Tuberculosefonds via geef.nl

Steun ons gratis bij een boeking via booking.com

Booking.com/supportkncvtbc

Deel uw ervaring met tuberculose

Dwalen in verhalen

Wereldwijd sterven elke dag nog ruim 4.000 mensen aan TBC. Onnodig, want tuberculose is te genezen!

Wat wij doen

Over ons

Waar we werken wereldwijd

Voor zorgprofessionals in Nederland

Bij- en nascholing

Onderzoek

Ondersteuning van patienten

Bezoek adres

KNCV Tuberculosefonds
Maanweg 174
2516 AB Den Haag
+31 70 416 7222

OPEN IN GOOGLE MAPS

Post adres

Postbus 146
2501 CC Den Haag

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.