Het verhaal van Fikkeradis: “Als ik mijn medicijnen niet ophaal, ga ik waarschijnlijk niet dood aan corona, maar wél aan TBC”

“Mijn naam is Fikeraddis Abera. Ik ben getrouwd en heb een zoontje van twee jaar. Ik ben huisvrouw en mijn man- de kostwinner – werkt dagelijks als bouwvakker. Vier maanden geleden werd bij mij tuberculose (TBC) geconstateerd. Het veranderde mijn leven. Ik was zwak en voelde me nutteloos. Ik heb geen idee hoe ik TBC heb opgelopen. Mijn man en zoon hebben het niet gekregen, godzijdank!”

Nadat Fikeraddis de diagnose TBC kreeg, moest ze voortaan elke dag naar het centrum van haar woonplaats, Addis Ababa, lopen om haar medicijnen op te halen. Een lange tocht door veel drukte met ook nog eens het gevaar van het uitgebroken coronavirus. Na twee maanden werd dit gelukkig een wekelijks in plaats van dagelijks bezoek.

“Elke keer als ik de route naar het gezondheidscentrum loop voor mijn medicatie ben ik heel voorzichtig om besmetting met het coronavirus te vermijden. Ik probeer voorzichtig te zijn voor mezelf en voor mijn zoontje die ik altijd mee heb. Maar ik heb geen keuze. Ik moet de behandeling afmaken. Als ik mijn medicijnen niet ophaal, ga ik misschien niet dood aan corona, maar wél aan TBC.”

“TBC en corona hebben ons huis door elkaar geschud. Mijn man, die vroeger 150 Birr (nog geen 4 euro) per dag verdiende, moet nu thuis blijven omdat de bouwsector stil ligt. Dit is een uitdaging voor hem. Hij is een persoon die gewend is om voor 6 uur ’s ochtends het huis uit te gaan en pas rond 8 uur ’s avonds weer terug te komen. Nu is hij boos en ellendig door het thuis blijven.”

“De verhoogde stress door mijn ziekte en onze verslechterende financiële positie heeft deze periode tot een van de moeilijkste van mijn leven gemaakt. Gelukkig zijn de TBC-medicijnen gratis. Als ik stop met deze medicijnen innemen, kan ik de ergste vorm van TBC krijgen. Daarom wil ik de behandeling graag afmaken en snel beter worden. Ik wil mijn kind kunnen opvoeden. En dat geeft mij de moed voorzichtig te zijn en toch op tijd mijn medicijnen te gaan halen.”

Help mee voor een wereld zonder tuberculose

Tuberculose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de Mycobacterium tuberculosis.

De meest gestelde vragen over tuberculose:

Wat is tuberculose?

Hoe merk ik dat ik tuberculose heb?

Is tuberculose altijd besmettelijk?

Bestaat er een vaccinatie tegen tuberculose?

Overzicht van alle vragen

Om TBC de wereld uit te krijgen is uw support onmisbaar!

Doneren:

Eénmalig of maandelijks

Nalaten met een goed gevoel

Neem KNCV Tuberculosefonds op in uw testament

Heeft u iets te vieren?

Doneer aan KNCV Tuberculosefonds via geef.nl

Steun ons gratis bij een boeking via booking.com

Booking.com/supportkncvtbc

Deel uw ervaring met tuberculose

Dwalen in verhalen

Wereldwijd sterven elke dag nog ruim 4.000 mensen aan TBC. Onnodig, want tuberculose is te genezen!

Wat wij doen

Over ons

Waar we werken wereldwijd

Voor zorgprofessionals in Nederland

Bij- en nascholing

Onderzoek

Ondersteuning van patienten

Bezoek adres

KNCV Tuberculosefonds
Maanweg 174
2516 AB Den Haag
+31 70 416 7222

OPEN IN GOOGLE MAPS

Post adres

Postbus 146
2501 CC Den Haag

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.