Samenwerking Tuberculosefonds en MSH voor het Eliminate TB from Ethiopia Project

Het Amerikaanse Agentschap voor Internationale Ontwikkeling (USAID) heeft steun voor het Eliminate TB from Ethiopia (ETBE) Project toegekend. Management Sciences for Health (MSH) zal de leiding hebben in dit vijfjarige project, gericht op het vergroten van de toegang tot vroege diagnose en behandeling van TBC en het verminderen van onnodige kosten voor patiënten. KNCV Tuberculosefonds gaat, samen met drie lokale organisaties, samenwerken met MSH in het ETBE-project om de daling van TBC-incidentie te versnellen,  om de zogenaamde END TB doelen van de Wereldgezondheidsorganisatie 2035 te halen en de basis te leggen om TBC in Ethiopië tegen 2050 te elimineren.

Ethiopië heeft een bevolking van 109 miljoen mensen en is een van de 30 zwaarbelaste TBC-landen ter wereld, zoals vermeld door de WHO. In 2018 leden naar schatting 165.000 mensen aan TBC in Ethiopië, waardoor de incidentie van TBC per 100.000 mensen 151 is. Naar schatting 1.600 mensen leden aan multiresistente TBC. De WHO schat dat in 2018 23.980 mensen aan TBC zijn overleden in Ethiopië.

Het Tuberculosefonds heeft een lokaal kantoor in Addis Abeba en ondersteunt sinds 2008 het nationale TBC-programma met technische ondersteuning. MSH is al lange tijd partner van het Tuberculosefonds in Ethiopië.

ETBE

Het ETBE-project gaat de overheid van Ethiopië ondersteunen bij het opsporen van casusdetectie op basis van prevalentie, het introduceren van zeer gevoelige en specifieke diagnostische en screeningsinstrumenten, en het stimuleren van preventie en behandeling van latente TBC-infectie. Het project legt de nadruk op het effectiever mobiliseren en inzetten van binnenlandse middelen om alle programmatische activiteiten uit te voeren, te beheren en erover te rapporteren. ETBE zal ook gemeenschappen, maatschappelijke organisaties en andere particuliere partners op lokaal niveau betrekken bij de preventie en bestrijding van TBC.

Het Tuberculosefonds is in Ethiopië ook betrokken bij een aantal andere TBC-projecten:

ASCENT: In dit door Unitaid gefinancierde project worden TBC-patiënten in vijf verschillende landen (Ethiopië, Tanzania, de Filipijnen, Zuid-Afrika en Oekraïne) tijdens hun behandeling ondersteund met digitale technologie om hun medicatie-inname te vergemakkelijken. Zowel voor patiënten als zorgverleners hebben deze grensverleggende innovaties grote meerwaarde. Het Tuberculosefonds leidt dit project dat loopt van juli 2019 – december 2022. ASCENT wordt geïmplementeerd in Ethiopië, Tanzania, Zuid-Afrika, de Filipijnen en Oekraïne. Meer informatie: https://www.kncvtbc.org/en/ascent/

IMPAACT4TB: Dit door Unitaid gefinancierde project (september 2017 – augustus 2021) introduceert een kortere en veiligere behandeling van latente TBC-infectie (LTBI) om actieve TBC te voorkomen, vooral voor de meest kwetsbare mensen zoals kinderen onder de vijf en mensen met HIV. Het Aurum Institute leidt IMPAACT4TB. Het Tuberculosefonds is de implementerende partner in Ethiopië, Malawi, Indonesië en Tanzania. Meer informatie: https://www.impaact4tb.org/

PAVIA: Dit door EDCTP gefinancierde meerlandenproject wordt geleid door AIGHD en wordt gezamenlijk geïmplementeerd door het Tuberculosefonds, EFMHACA en AHRI voor de periode april 2018 – maart 2022. PAVIA wil de gereedheid van het gezondheidssysteem in Sub-Sahara Afrika verbeteren om effectief nieuwe medische producten en de veiligheid na het in de handel brengen te volgen, door de farmacovigilantie-arm van de aDSM-aanpak te versterken. PAVIA wordt geïmplementeerd in Nigeria, Tanzania, Ethiopië en Swaziland. Meer informatie: https://pavia-project.net/

Help mee voor een wereld zonder tuberculose

Tuberculose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de Mycobacterium tuberculosis.

De meest gestelde vragen over tuberculose:

Wat is tuberculose?

Hoe merk ik dat ik tuberculose heb?

Is tuberculose altijd besmettelijk?

Bestaat er een vaccinatie tegen tuberculose?

Overzicht van alle vragen

Om TBC de wereld uit te krijgen is uw support onmisbaar!

Doneren:

Eénmalig of maandelijks

Donatie opzeggen

Nalaten met een goed gevoel

Neem KNCV Tuberculosefonds op in uw testament

Heeft u iets te vieren?

Doneer aan KNCV Tuberculosefonds via geef.nl

Steun ons gratis bij een boeking via booking.com

Booking.com/supportkncvtbc

Deel uw ervaring met tuberculose

Dwalen in verhalen

Wereldwijd sterven elke dag nog ruim 4.000 mensen aan TBC. Onnodig, want tuberculose is te genezen!

Wat wij doen

Over ons

Waar we werken wereldwijd

Voor zorgprofessionals in Nederland

Bij- en nascholing

Onderzoek

Ondersteuning van patienten

Bezoek adres

KNCV Tuberculosefonds
Maanweg 174
2516 AB Den Haag
+31 70 416 7222

OPEN IN GOOGLE MAPS

Post adres

Postbus 146
2501 CC Den Haag

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.