Europese goedkeuring voor nieuw medicijn tegen zeer resistente TBC

De Europese commissie heeft voorwaardelijke toestemming gegeven tot de Europese markt voor het zogenoemde BPaL-regime voor de behandeling van zeer resistente tuberculose (TBC). KNCV Tuberculosefonds is betrokken geweest bij de voorbereidingen in landen voor toepassing van dit behandelregime. “Dit is een hele belangrijke ontwikkeling in de strijd tegen TBC. Wij kijken ernaar uit om landen te helpen bij het introduceren en opschalen van deze behandeling, die veel levens kan redden”, aldus Agnes Gebhard, technisch directeur van het Tuberculosefonds.

Het BPaL-regime bestaat uit de medicijnen bedaquiline, pretomanid en linezolid. Pretomanid is een nieuw medicijn tegen tuberculose, ontwikkeld door de non-profit TB Alliance. Door de combinatie van deze drie orale medicijnen hoeven zeer resistente TBC-patiënten niet langer maandenlang pijnlijke injecties te ondergaan. De behandeling met BPaL neemt bovendien ‘slechts’ zes maanden in beslag, in tegenstelling tot de behandeling van 18 tot 24 maanden die momenteel aangeraden wordt voor patiënten met zeer resistente tuberculose. Tot voor kort was het genezingspercentage van extensief resistente TBC wereldwijd slechts 34 procent; met het BPaL-regime werd  genezing bereikt in 90 procent van de patiënten.

Eerder werd het gebruik van het BPaL-regime al goedgekeurd door de Amerikaanse Food & Drug Administration (FDA). De Europese goedkeuring is een belangrijke volgende stap in de strijd tegen de meest dodelijke infectieziekte ter wereld; jaarlijks sterven er immers nog altijd 1,5 miljoen mensen aan TBC. Onnodig, want de ziekte is te genezen. In veel gevallen is daarvoor de standaardbehandeling van 4 soorten antibiotica tabletten gedurende zes maanden voldoende. Resistente TBC is moeilijker te behandelen, omdat dan één of meer van die 4 antibiotica niet meer werken.

Gebhard: “Het BPaL-regime biedt echt nieuwe hoop, om meer mensen met zeer resistente TBC te genezen. Nu is het zaak dat patiënten die deze medicijnen nodig hebben, ze ook van hun artsen kunnen krijgen, met de juiste ondersteuning. Daar zetten wij ons voor in. Samen met de FDA goedkeuring vorig jaar zal deze Europese beslissing er voor zorgen dat ook andere landen vertrouwen zullen hebben in deze behandeling.”

Toegankelijkheid van BPaL-regime vergroten

KNCV Tuberculosefonds heeft de afgelopen jaren in meerdere landen gewerkt aan het introduceren en opschalen van het gebruik van nieuwe geneesmiddelen in de juiste combinaties. Als partner van TB Alliance droeg het een steentje bij aan de ontwikkeling van het BPaL-regime: het Tuberculosefonds verrichte studies naar de verwachtte acceptatie en de kosten voor het nieuwe BPaL-regime in Indonesië, Kirgizië en Nigeria.

In Nigeria, Oekraïne en Tadzjikistan lopen momenteel al drie projecten ondersteund door het Tuberculosefonds om BPaL te gaan gebruiken; ook in acht andere landen assisteert het Tuberculosefonds bij de planning en het mobiliseren van de benodigde financiën om de introductie van deze kortere behandeling zonder injecties mogelijk te maken.

In Nederland komt zeer resistente TBC gelukkig vrijwel niet voor.

FOTOCREDIT: Olivier Le Blanc 

Help mee voor een wereld zonder tuberculose

Tuberculose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de Mycobacterium tuberculosis.

De meest gestelde vragen over tuberculose:

Wat is tuberculose?

Hoe merk ik dat ik tuberculose heb?

Is tuberculose altijd besmettelijk?

Bestaat er een vaccinatie tegen tuberculose?

Overzicht van alle vragen

Om TBC de wereld uit te krijgen is uw support onmisbaar!

Doneren:

Eénmalig of maandelijks

Nalaten met een goed gevoel

Neem KNCV Tuberculosefonds op in uw testament

Heeft u iets te vieren?

Doneer aan KNCV Tuberculosefonds via geef.nl

Steun ons gratis bij een boeking via booking.com

Booking.com/supportkncvtbc

Deel uw ervaring met tuberculose

Dwalen in verhalen

Wereldwijd sterven elke dag nog ruim 4.000 mensen aan TBC. Onnodig, want tuberculose is te genezen!

Wat wij doen

Over ons

Waar we werken wereldwijd

Voor zorgprofessionals in Nederland

Bij- en nascholing

Onderzoek

Ondersteuning van patienten

Bezoek adres

KNCV Tuberculosefonds
Maanweg 174
2516 AB Den Haag
+31 70 416 7222

OPEN IN GOOGLE MAPS

Post adres

Postbus 146
2501 CC Den Haag

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.