Herschikking landelijke taken versterkt tuberculose- en algemene infectieziektebestrijding

Het RIVM, KNCV Tuberculosefonds en GGD GHOR Nederland herschikken in 2021 enkele taken in de tuberculosebestrijding in Nederland. KNCV Tuberculosefonds draagt daarbij een aantal taken over aan het RIVM. De belangrijkste reden voor deze herschikking is een betere aansluiting bij de organisatie van de algemene infectieziektebestrijding in Nederland.

Tuberculose (TBC) is nog steeds een van de top 5 meldingsplichtige ziekten in Nederland, waarvoor alertheid en een goede bestrijding nodig blijven. Wereldwijd veroorzaakt tuberculose ruim 4.000 sterfgevallen per dag. Onnodig, want TBC is te genezen. Nederland behoort, met jaarlijks zo’n 800 TBC- patiënten tot één van de landen met het laagste aantal TBC-gevallen per 100.000 inwoners. Hier is de ziekte onder controle.

Gedurende haar 117-jarig bestaan heeft KNCV Tuberculosefonds, met pleitbezorging, technische kennis, overleg met het veld en gedegen onderzoek, richting gegeven aan de eliminatie van TBC in Nederland. Echter, zolang er TBC is in de wereld, blijft Nederland kwetsbaar. Daarnaast ondersteunt het Tuberculosefonds wereldwijd de strijd tegen TBC in landen waar het nog veel voorkomt.

In 2005 is het Centrum Infectieziektebestijding (CIb) als onderdeel van het RIVM opgericht. De afgelopen jaren is al een aantal landelijke taken overgegaan van het KNCV Tuberculosefonds naar het RIVM en GGD GHOR Nederland. Nu is een nieuwe stap gezet zodat tuberculosebestrijding en de algemene infectieziektebestrijding elkaar in toenemende mate kunnen versterken.

Herschikking volgens plan

Uitgangspunten bij deze herschikking zijn dat TBC wordt opgenomen als volwaardig thema in het werk van het RIVM. Het onderbrengen van de landelijke tuberculosebestrijdingstaken bij het RIVM zorgt voor een wederzijdse versterking van de tuberculosebestrijding en de algemene infectieziektebestrijding in Nederland. Bij de verschuiving van de landelijke taken wordt een goede organisatie van de Nederlandse tuberculosebestrijding beoogd met borging van de kwaliteit.

De landelijke herverdeling  betreft het ontwikkelen van patiëntenvoorlichtingsmateriaal, monitoring en evaluatie van de landelijke screeningsprogramma’s voor tuberculose en de ondersteuning van de Commissie voor Praktische Tuberculosebestrijding (CPT) en haar richtlijnontwikkeling. Deze taken worden nu uitgevoerd door het Tuberculosefonds. Ook zijn er door de drie organisaties afspraken gemaakt over wie verantwoordelijk is voor welke landelijke adviestaken:

  • het RIVM voor vragen over de landelijke bestrijding (zoals surveillance), regio-overstijgende uitbraken, vragen met betrekking tot internationale contactonderzoeken en kennisvragen;
  • KNCV Tuberculosefonds voor vragen over patiëntenondersteuning en kennisvragen;
  • GGD GHOR Nederland voor vragen over de organisatie en uitvoering van de tuberculosebestrijding.

De drie organisaties hebben een gezamenlijk ‘Transitieplan landelijke taken in de tuberculosebestrijding’ opgesteld. Het transitieplan beoogt dat eind 2021 de geplande herverdeling is afgerond. In het transitieplan wordt ook geregeld dat het Tuberculosefonds inhoudelijke bijdragen blijft leveren aan de Nederlandse tuberculosebestrijding.

Aura Timen, hoofd landelijke coördinatie infectieziektebestrijding RIVM: “Het RIVM zal de betreffende taken, die KNCV Tuberculosefonds succesvol heeft uitgevoerd, met dezelfde energie en passie voortzetten. Daarbij blijft het RIVM gebruik maken van de Nederlandse en internationale expertise van KNCV Tuberculosefonds. Bij het RIVM wordt de TBC-bestrijding onderdeel van de infectieziektebestrijding in brede zin. Op deze manier kunnen de tuberculosebestrijding en de algemene infectieziektebestrijding elkaar versterken.”

Agnes Gebhard, technisch directeur van KNCV Tuberculosefonds : “Wij hebben het volste vertrouwen in de samenwerking met het RIVM en de GGD GHOR Nederland.  Als kennis- en expertisecentrum blijft KNCV Tuberculosefonds bijdragen aan de tuberculosebestrijding in Nederland, met name middels deskundigheidsbevordering en training, onderzoek en deelname aan richtlijnontwikkeling en kwaliteitsbevordering.

Daarnaast blijft het Tuberculosefonds zich inzetten voor het informeren van het algemeen publiek over tuberculose, pleitbezorging voor goede, effectieve TBC-bestrijding, toegang tot de zorg voor zwakkeren in de samenleving en ondersteuning van patiënten met het Fonds Bijzondere Noden en met lotgenotencontact.

Help mee voor een wereld zonder tuberculose

Tuberculose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de Mycobacterium tuberculosis.

De meest gestelde vragen over tuberculose:

Wat is tuberculose?

Hoe merk ik dat ik tuberculose heb?

Is tuberculose altijd besmettelijk?

Bestaat er een vaccinatie tegen tuberculose?

Overzicht van alle vragen

Om TBC de wereld uit te krijgen is uw support onmisbaar!

Doneren:

Eénmalig of maandelijks

Nalaten met een goed gevoel

Neem KNCV Tuberculosefonds op in uw testament

Heeft u iets te vieren?

Doneer aan KNCV Tuberculosefonds via geef.nl

Steun ons gratis bij een boeking via booking.com

Booking.com/supportkncvtbc

Deel uw ervaring met tuberculose

Dwalen in verhalen

Wereldwijd sterven elke dag nog ruim 4.000 mensen aan TBC. Onnodig, want tuberculose is te genezen!

Wat wij doen

Over ons

Waar we werken wereldwijd

Voor zorgprofessionals in Nederland

Bij- en nascholing

Onderzoek

Ondersteuning van patienten

Bezoek adres

KNCV Tuberculosefonds
Maanweg 174
2516 AB Den Haag
+31 70 416 7222

OPEN IN GOOGLE MAPS

Post adres

Postbus 146
2501 CC Den Haag

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.