Achter het masker: werken op de WoW-vrachtwagen

Chimezie Dimkpa werkt voor het Tuberculosefonds als radiograaf op een WoW-vrachtwagen in Nigeria. Deze door USAID gefinancierde vrachtwagens zijn ingericht als testcentra voor tuberculose (TBC) en COVID-19. Tijdens zijn werk aan de frontlinie van de pandemie, maakt Chimezie heftige situaties mee.

Chimezie: “De COVID-19-pandemie heeft onze patiëntgerichte benadering op de WoW-vrachtwagens aanzienlijk veranderd. Er wordt nu meer nadruk gelegd op het naleven van richtlijnen die zijn opgesteld door nationale en internationale gezondheidsautoriteiten. Vanaf inschrijving van de patiënt tot monsterafname, screening en testen, houden we ons aan social distancing.

Als we op onze bestemming aankomen, wordt er buiten een wachtkamer ingericht. De gemeenschap is vooraf op de hoogte gebracht van ons bezoek en mensen weten ons te vinden. Het is soms hartverscheurend om gezinnen te zien die nauwelijks toegang hebben tot gezondheidszorg, die kampen met symptomen van TBC of COVID-19. We komen mensen tegen uit alle lagen van de bevolking, met uiteenlopende sociaaleconomische, etnische en religieuze achtergronden en familiesituaties.

De meeste mensen die zich melden, verkeren in zeer slechte gezondheid. Zo was er een jonge vrouw die naar een onze vrachtwagen in de staat Kano kwam. Haar toestand die dag was verschrikkelijk. Ze kon niet eens de trap oplopen de vrachtwagen in. Ze was doodziek en uitgemergeld. In zulke gevallen tillen we de patiënten naar binnen, maken we röntgenfoto’s en onderzoeken we hun sputum (slijm uit de longen). Zo ook bij deze vrouw. Ze bleek TBC te hebben en we verwezen haar door voor behandeling naar een goede kliniek. Drie maanden later waren we met de vrachtwagen op dezelfde locatie en hoorden we kloppen op de deur. Het was dezelfde vrouw, maar nu met een grote glimlach op haar gezicht! Zekwam zelf de trap oplopen om ons te bedanken. Wij waren zo blij om haar gezond terug te zien. Ze had speciaal haar zoon meegenomen, zodat hij de mensen kon ontmoeten die zijn moeder hadden geholpen.”

Bescherming: het team en de patiënt

CREDIT: WHO African Region
CREDIT: WHO African Region

Elk lid van het WoW-team is altijd gekleed in volledige beschermingsmiddelen: een gelaatsmasker, schort, haarnet, veiligheidsbril, handschoenen en schoenovertrekken of veiligheidslaarzen, afhankelijk van de specifieke afdeling.

Elke unit is uitgerust met vuilnisbakken (voor het weggooien van gebruikte handschoenen, enz.) en voorzien van desinfecterende middelen om regelmatig gebruikte voorwerpen zoals deurgrepen, werktafels en handreinigers schoon te maken. Evenals de rails en de rechtopstaande standaard waar patiënten hun borst plaatsen tijdens borstonderzoek. Elke patiënt krijgt en draagt ook een gezichtsmasker.

Het is tot dusverre een belangrijke leerervaring geweest en het heeft geholpen ons bewust te maken van de realiteit van het COVID-19-virus, de implicaties ervan voor de TBC-bestrijding en hoe we onszelf beter kunnen beschermen. Die kennis gebruiken we om mensen beter te informeren over effectieve manieren om de overdracht van het virus binnen hun families en hun gemeenschappen in het algemeen te stoppen.”

 

LEES MEER: Tuberculosefonds helpt Nigeria in strijd tegen TBC en COVID-19

Help mee voor een wereld zonder tuberculose

Tuberculose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de Mycobacterium tuberculosis.

De meest gestelde vragen over tuberculose:

Wat is tuberculose?

Hoe merk ik dat ik tuberculose heb?

Is tuberculose altijd besmettelijk?

Bestaat er een vaccinatie tegen tuberculose?

Overzicht van alle vragen

Om TBC de wereld uit te krijgen is uw support onmisbaar!

Doneren:

Eénmalig of maandelijks

Donatie opzeggen

Nalaten met een goed gevoel

Neem KNCV Tuberculosefonds op in uw testament

Heeft u iets te vieren?

Doneer aan KNCV Tuberculosefonds via geef.nl

Steun ons gratis bij een boeking via booking.com

Booking.com/supportkncvtbc

Deel uw ervaring met tuberculose

Dwalen in verhalen

Wereldwijd sterven elke dag nog ruim 4.000 mensen aan TBC. Onnodig, want tuberculose is te genezen!

Wat wij doen

Over ons

Waar we werken wereldwijd

Voor zorgprofessionals in Nederland

Bij- en nascholing

Onderzoek

Ondersteuning van patienten

Bezoek adres

KNCV Tuberculosefonds
Maanweg 174
2516 AB Den Haag
+31 70 416 7222

OPEN IN GOOGLE MAPS

Post adres

Postbus 146
2501 CC Den Haag

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.