Uitzending Andere Tijden: De lange strijd tegen tuberculose

Het geschiedenisprogramma Andere Tijden maakte onlangs een mooie uitzending “De lange strijd tegen tuberculose”. Hierin wordt teruggeblikt naar de periode rond de Tweede Wereldoorlog, toen TBC in Nederland volksziekte nummer 1 was. Andere Tijden legt daarbij de link tussen de huidige pandemie COVID-19 en TBC, nog altijd een van de meest dodelijke infectieziekten ter wereld. Wilt u de uitzending terugkijken? Dat kan hier.

Voor de uitzending bracht KNCV Tuberculosefonds NPO2 in contact met Paul Seesink (83) en zijn zus Cobi Seesink (81). Ze vertellen over hun ervaringen en herinneringen, waaronder Cobi’s verblijf in het sanatorium en het overlijden van hun vader aan TBC in 1945.

In de uitzending komt – helaas – niet naar voren dat TBC wereldwijd nog aan de orde van de dag is. In Nederland is de ziekte mede dankzij het werk van het Tuberculosefonds onder controle. Maar wereldwijd sterven élke dag nog 4.000 mensen, waaronder 600 kinderen aan TBC. Onnodig, want de ziekte is te genezen!

Paul Seesink: “Dit vind ik echt ongelooflijk. Er zijn goede medicijnen tegen TBC. Dan mag het toch niet meer gebeuren dat kinderen en volwassenen hier nog steeds aan overlijden?”

Om die reden werkt het Tuberculosefonds wereldwijd om óveral tuberculose onder controle te krijgen en onnodig lijden te stoppen. Uw steun is daarbij onmisbaar. Samen maken we TBC overal een ziekte van vroeger! Helpt u mee?

Meer TBC-herinneringen

Ook oma Sonja denkt tijdens de corona-pandemie terug aan haar TBC-verleden. In een videogesprek met haar kleindochter Julia, vertelt zij hoe het voor haar was om als kind in een sanatorium te moeten liggen.

Tuberculose heeft op veel mensen een grote impact gehad. Ook op u? Wij zijn erg benieuwd naar uw herinneringen en ervaringen. Klik hier om uw verhaal te delen en TBC-herinneringen van anderen te lezen.

Help mee voor een wereld zonder tuberculose

Tuberculose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de Mycobacterium tuberculosis.

De meest gestelde vragen over tuberculose:

Wat is tuberculose?

Hoe merk ik dat ik tuberculose heb?

Is tuberculose altijd besmettelijk?

Bestaat er een vaccinatie tegen tuberculose?

Overzicht van alle vragen

Om TBC de wereld uit te krijgen is uw support onmisbaar!

Doneren:

Eénmalig of maandelijks

Donatie opzeggen

Nalaten met een goed gevoel

Neem KNCV Tuberculosefonds op in uw testament

Heeft u iets te vieren?

Doneer aan KNCV Tuberculosefonds via geef.nl

Steun ons gratis bij een boeking via booking.com

Booking.com/supportkncvtbc

Deel uw ervaring met tuberculose

Dwalen in verhalen

Wereldwijd sterven elke dag nog ruim 4.000 mensen aan TBC. Onnodig, want tuberculose is te genezen!

Wat wij doen

Over ons

Waar we werken wereldwijd

Voor zorgprofessionals in Nederland

Bij- en nascholing

Onderzoek

Ondersteuning van patienten

Bezoek adres

KNCV Tuberculosefonds
Maanweg 174
2516 AB Den Haag
+31 70 416 7222

OPEN IN GOOGLE MAPS

Post adres

Postbus 146
2501 CC Den Haag

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.