Het geschiedenisprogramma Andere Tijden maakte onlangs een mooie uitzending “De lange strijd tegen tuberculose”. Hierin wordt teruggeblikt naar de periode rond de Tweede Wereldoorlog, toen TBC in Nederland volksziekte nummer 1 was. Andere Tijden legt daarbij de link tussen de huidige pandemie COVID-19 en TBC, nog altijd een van de meest dodelijke infectieziekten ter wereld. Wilt u de uitzending terugkijken? Dat kan hier.
Voor de uitzending bracht KNCV Tuberculosefonds NPO2 in contact met Paul Seesink (83) en zijn zus Cobi Seesink (81). Ze vertellen over hun ervaringen en herinneringen, waaronder Cobi’s verblijf in het sanatorium en het overlijden van hun vader aan TBC in 1945.
In de uitzending komt – helaas – niet naar voren dat TBC wereldwijd nog aan de orde van de dag is. In Nederland is de ziekte mede dankzij het werk van het Tuberculosefonds onder controle. Maar wereldwijd sterven élke dag nog 4.000 mensen, waaronder 600 kinderen aan TBC. Onnodig, want de ziekte is te genezen!
Paul Seesink: “Dit vind ik echt ongelooflijk. Er zijn goede medicijnen tegen TBC. Dan mag het toch niet meer gebeuren dat kinderen en volwassenen hier nog steeds aan overlijden?”
Om die reden werkt het Tuberculosefonds wereldwijd om óveral tuberculose onder controle te krijgen en onnodig lijden te stoppen. Uw steun is daarbij onmisbaar. Samen maken we TBC overal een ziekte van vroeger! Helpt u mee?
Meer TBC-herinneringen
Ook oma Sonja denkt tijdens de corona-pandemie terug aan haar TBC-verleden. In een videogesprek met haar kleindochter Julia, vertelt zij hoe het voor haar was om als kind in een sanatorium te moeten liggen.
Tuberculose heeft op veel mensen een grote impact gehad. Ook op u? Wij zijn erg benieuwd naar uw herinneringen en ervaringen. Klik hier om uw verhaal te delen en TBC-herinneringen van anderen te lezen.