Tuberculosefonds leidt internationaal onderzoek naar digitale hulpmiddelen voor de behandeling van tuberculose

Als onderdeel van het ASCENT-project wordt in Ethiopië, Tanzania, Zuid-Afrika, de Filippijnen en Oekraïne een grote studie gelanceerd om te bepalen hoe digital adherence technologies (DATs) patiënten en gezondheidswerkers kunnen ondersteunen bij het verbeteren van de behandelresultaten van tuberculose (TBC). Na COVID-19 is TBC de meest dodelijke infectieziekte ter wereld, met jaarlijks 1,5 miljoen doden. Onnodig, want TBC is te genezen.

Het door Unitaid gefinancierde en ondersteunde ASCENT-project wordt geleid door het Nederlandse KNCV Tuberculosefonds in samenwerking met The Aurum Institute, London School of Hygiene & Tropical Medicine en PATH.

Voor iedereen die met deze technologieën werkt en voor wie dat in de toekomst wil, is wetenschappelijk bewijs cruciaal. We zijn vereerd dit onderzoek te mogen leiden. Hiermee dragen we op een patiëntvriendelijke manier bij aan de strijd tegen TBC”, zegt Mustapha Gidado, directeur van het Tuberculosefonds.

Het onderzoek, dat nu in alle projectlanden wordt gelanceerd, evalueert drie digitale technologieën, die patiënten ondersteunen met de dagelijkse inname van hun medicijnen:

  • Smart pillboxes, die een signaal naar de kliniek sturen wanneer de patiënt deze opent om de medicatie in te nemen.
  • Medicatielabels of -sleeves, die patiënten helpen om een bericht per SMS naar de kliniek te sturen.
  • Een video applicatie waarmee patiënten zichzelf kunnen filmen terwijl ze hun medicijnen innemen en de video vervolgens veilig naar de kliniek kunnen sturen.
Illustration (left to right): Smart pillbox, medication label, video application
Illustratie (vlnr): Smart pillbox, medicatielabel, video applicatie.

Hoewel TBC te genezen is, is de behandeling echter lang – 6 maanden tot 2 jaar – en zwaar. Dagelijks moet een grote hoeveelheid medicijnen worden ingenomen. Als patiënten regelmatig een dosis overslaan, of tijdelijk stoppen, kan dit ernstige gevolgen hebben zoals de ontwikkeling van resistentie tegen de medicijnen of een terugkeer van de ziekte na het behandeltraject. Om die reden wordt patiënten in veel gevallen verzocht dagelijks een kliniek te bezoeken en daar hun medicatie in te nemen. Of zij worden door zorgverleners dagelijks thuis bezocht.

Digitale hulpmiddelen, zoals een pillendoos die een signaal afgeeft wanneer hij geopend wordt, bieden een patiënt meer vrijheid om de medicatie thuis te nemen op een moment dat het hemzelf uitkomt. De zorgverlener kan de inname digitaal monitoren en hulp bieden waar nodig. Hierdoor kan de zorg beter op de behoefte van de individuele patiënt worden afgestemd

Praktische, patiëntgerichte oplossingen zijn essentieel bij het ontwikkelen van strategieën voor de volksgezondheid. Deze digitale technologieën zijn ontworpen om mensen te ondersteunen bij het innemen van hun medicatie en tegelijkertijd informatie te verstrekken die gezondheidswerkers helpt meer zorg op maat te bieden. Deze innovaties, in combinatie met vooruitgang op het gebied van behandeling en preventie, zouden de wereldwijde inspanningen tegen TBC kunnen moderniseren en versnellen”, zegt Janet Ginnard, Director of Strategy bij Unitaid, een wereldwijd global health agency en financier van het ASCENT-project.

Onderzoeksfase

ASCENT onderzoekt de haalbaarheid, aanvaardbaarheid en effectiviteit in verschillende settings en patiënten populaties. Als zodanig draagt ASCENT bij aan het genereren van een wetenschappelijke onderbouwing voor het verantwoord gebruik van DAT in de context van patiëntgerichte zorg. We werken hierbij samen met nationale TBC-programma’s, patiëntenvertegenwoordigers en onze consortiumpartners om het gebruik van DAT wereldwijd op te schalen.

We proberen te evalueren of klinieken die DATs aan hun patiënten aanbieden betere behandelresultaten hebben dan klinieken die dat niet doen en waarom. We zijn ook gericht op de aanvaardbaarheid van DATs en de sociale en financiële voordelen voor zowel de patiënten als het gezondheidsstelsel”, zegt Jens Levy, hoofdonderzoeker van het ASCENT-project van het Tuberculosefonds.

Mede-onderzoeker van het gehele project en hoofdonderzoeker van de Ethiopische studie, Katherine Fielding van London School of Hygiene & Tropical Medicine, zegt over het ASCENT-project: “Als blijkt dat het een succesvolle interventie is, kan dat zeer gunstig zijn voor wereldwijde TBC-programma’s. Dit zou het beleid van TBC-behandeling over de hele wereld kunnen veranderen”.

Help mee voor een wereld zonder tuberculose

Tuberculose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de Mycobacterium tuberculosis.

De meest gestelde vragen over tuberculose:

Wat is tuberculose?

Hoe merk ik dat ik tuberculose heb?

Is tuberculose altijd besmettelijk?

Bestaat er een vaccinatie tegen tuberculose?

Overzicht van alle vragen

Om TBC de wereld uit te krijgen is uw support onmisbaar!

Doneren:

Eénmalig of maandelijks

Donatie opzeggen

Nalaten met een goed gevoel

Neem KNCV Tuberculosefonds op in uw testament

Heeft u iets te vieren?

Doneer aan KNCV Tuberculosefonds via geef.nl

Steun ons gratis bij een boeking via booking.com

Booking.com/supportkncvtbc

Deel uw ervaring met tuberculose

Dwalen in verhalen

Wereldwijd sterven elke dag nog ruim 4.000 mensen aan TBC. Onnodig, want tuberculose is te genezen!

Wat wij doen

Over ons

Waar we werken wereldwijd

Voor zorgprofessionals in Nederland

Bij- en nascholing

Onderzoek

Ondersteuning van patienten

Bezoek adres

KNCV Tuberculosefonds
Maanweg 174
2516 AB Den Haag
+31 70 416 7222

OPEN IN GOOGLE MAPS

Post adres

Postbus 146
2501 CC Den Haag

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.