KardiaMobile voor ECG-monitoring: innovatief hulpmiddel voor geneesmiddel resistente TBC-patiënten in Kazachstan

KNCV Tuberculosefonds is voortdurend op zoek naar innovatieve benaderingen voor patiëntgerichte zorg. Wanneer patiënten worden behandeld voor resistente tuberculose (DR-TBC), moeten zij met regelmaat gecontroleerd worden vanwege het cardiotoxische effect van sommige van de geneesmiddelen in het regime. KardiaMobile biedt patiënten de mogelijkheid om dit zelfstandig thuis te monitoren.

Gelukkig zijn cardiale effecten van de behandeling voor DR-TBC zeldzaam, maar in het geval van dergelijke voorvallen zijn de gevolgen ernstig. Deze kunnen het behandelproces de patiënt verder vermoeilijken. Het tijdig herkennen en behandelen van cardiale gebeurtenissen zijn daarom belangrijk. Om die reden moet het hartritme regelmatig gecontroleerd worden door middel van een elektrocardiogram (ECG). Dit vormt een integraal onderdeel van actieve tuberculose (TBC) drug-safety monitoring and management (aDSM). aDSM biedt actieve en systematische klinische en laboratoriumbeoordeling van patiënten tijdens de behandeling, en is gericht op het detecteren, beheren en rapporteren van ernstige bijwerkingen die verband houden met de toxiciteit van het geneesmiddel.

In november 2021 is het Nationaal Tuberculoseprogramma (NTP) in Kazachstan, ondersteund door specialisten van het Tuberculosefonds, gestart met de pilotimplementatie van persoonlijke ECG-apparaten: KardiaMobile voor ECG-monitoring voor DR-TBC-patiënten. Met deze innovatieve technologie krijgen patiënten de mogelijkheid om hun ECG thuis op te nemen. Dit is vooral belangrijk voor mensen die op afstand wonen en moeite hebben om de zorginstelling te bereiken.

Het kleine KardiaMobile ECG-instrument werd oorspronkelijk goedgekeurd door de Food and Drug Administration in de Verenigde Staten als een persoonlijk ECG-opnameapparaat dat een ECG van klinische kwaliteit produceert. Tegenwoordig wordt KardiaMobile erkend en geaccepteerd door cardiologen wereldwijd.

Met KadiaMobile duurt het slechts enkelen minuten om je persoonlijk ECG op te nemen en online te versturen naar je clinicus. Bij het ontstaan ​​van hartritmestoornissen zal de arts een behandeling starten. De KardiaMobile-apparaten worden gekoppeld aan smartphones, en worden aan de patiënten verstrekt voor de duur van de behandeling. Na voltooiing worden ze overgedragen aan de nieuwe patiënten.

Op 14 februari 2022 begonnen 30 patiënten met hun behandeling op de klinische afdeling in Almaty, Kazachstan. Al snel werden 22 patiënten ontslagen uit het ziekenhuis om hun behandeling thuis voort te zetten. Zij zijn voorzien van KardiaMobile en een smartphone.

Het doel van het project is om 90 patiënten mee te laten doen. Criteria als bruikbaarheid en aanvaardbaarheid van KardiaMobile zullen worden geëvalueerd onder patiënten en gezondheidswerkers. Na afronding van de pilot-implementatie in de loop van 2022, zullen de aanbevelingen voor het gebruik van persoonlijke ECG-apparaten worden ontwikkeld.

Help mee voor een wereld zonder tuberculose

Tuberculose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de Mycobacterium tuberculosis.

De meest gestelde vragen over tuberculose:

Wat is tuberculose?

Hoe merk ik dat ik tuberculose heb?

Is tuberculose altijd besmettelijk?

Bestaat er een vaccinatie tegen tuberculose?

Overzicht van alle vragen

Om TBC de wereld uit te krijgen is uw support onmisbaar!

Doneren:

Eénmalig of maandelijks

Donatie opzeggen

Nalaten met een goed gevoel

Neem KNCV Tuberculosefonds op in uw testament

Heeft u iets te vieren?

Doneer aan KNCV Tuberculosefonds via geef.nl

Steun ons gratis bij een boeking via booking.com

Booking.com/supportkncvtbc

Deel uw ervaring met tuberculose

Dwalen in verhalen

Wereldwijd sterven elke dag nog ruim 4.000 mensen aan TBC. Onnodig, want tuberculose is te genezen!

Wat wij doen

Over ons

Waar we werken wereldwijd

Voor zorgprofessionals in Nederland

Bij- en nascholing

Onderzoek

Ondersteuning van patienten

Bezoek adres

KNCV Tuberculosefonds
Maanweg 174
2516 AB Den Haag
+31 70 416 7222

OPEN IN GOOGLE MAPS

Post adres

Postbus 146
2501 CC Den Haag

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.