Een verhaal uit het district Mulanje, zuidelijke regio, Malawi

Linda Kabotolo is een 27-jarige vrouw met twee kinderen. Ze komt uit het dorp Mabuka in Matekenya in het district Mulanje van Malawi. Kabotolo werd in een vroeg stadium gediagnosticeerd met baarmoederhalskanker. Ze had vervolgens een positieve hiv-diagnose. Gezondheidswerkers in het districtsziekenhuis van Mulanje hebben haar geïnitieerd met 3HP voor een preventieve tuberculose (TBC) behandeling en nu vertelt ze haar verhaal.

“In mei 2022 kwam ik in het districtsziekenhuis van Mulanje en na wat röntgenfoto’s ontdekten gezondheidswerkers dat ik een cyste in mijn maag had. Het bleek baarmoederhalskanker in een vroeg stadium te zijn. Ze vertelden me dat het goed zou komen en ik onderging een succesvolle radiobehandeling. Daar bleef het echter niet bij. Na wat begeleiding hebben ze me ook meegenomen voor een hiv-test en ik kwam erachter dat ik positief was.”

Linda Kabotolo legt uit dat gezondheidswerkers haar na de hiv-diagnose vertelden dat ze haar onmiddellijk zouden starten met 3HP als preventieve TBC-behandeling, nadat actieve actieve TBC was uitgesloten.

“In het begin, toen de gezondheidswerkers me over 3HP vertelden, maakte ik me zorgen omdat mensen in het dorp zeggen dat je gek kan worden als je veel medicijnen gebruikt. In 2019 verliet mijn man me voor een andere vrouw. Daarna had ik niemand in de buurt om het nieuws te vertellen, behalve mijn zus. Zij drong er bij mij op aan om de behandeling te starten en me eraan te houden”, legt Linda uit, die een kapsalon runt, maar het financieel zwaar heeft door gebrek aan inkomsten.

Na een paar dagen kwam ze tot de conclusie dat 3HP gunstig voor haar was. Ze was enorm verrast dat na het nemen van 3HP haar borst lichter aanvoelde en haar lichaam energieker aanvoelde!

“Ik zag de pillen en vroeg mezelf af, hoe krijg ik al deze tabletten op? Maar later merkte ik dat 3HP geen bijwerkingen had. Wat mensen in het dorp zeggen, dat het nemen van veel drugs tot waanzin leidt, is een leugen. Ik kan je vertellen dat ik drie maanden bedlegerig was, ik voelde me niet goed. Nadat ik ARV’s en de 3HP had gekregen, voelde ik me sterker en had ik meer energie. Als ik vertraging had opgelopen, had het nog veel erger kunnen aflopen”, zegt Kabotolo.

Ze voegt eraan toe: „Als jonge vrouw moedig ik mijn jonge medevrouwen aan om vroeg naar het ziekenhuis te gaan en niet uit te stellen. Zowel een hiv- als een TBC-behandeling zoals 3HP kunnen uw leven redden. Vrouwen van mijn leeftijd hoeven niet bang te zijn, het is niet het einde van de wereld.”

Linda begon haar 3HP-behandeling in april 2022 en rondde haar behandeling met succes af in juni 2022. Om de kost te verdienen, is ze van plan haar bedrijf te diversifiëren tussen de kapsalon en de verkoop van tweedehands kleding. Voorlopig vlecht ze nog steeds haar voor haar klanten, zodat ze haar twee kinderen kan onderhouden.

Photo credit: Moses Master.

Help mee voor een wereld zonder tuberculose

Tuberculose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de Mycobacterium tuberculosis.

De meest gestelde vragen over tuberculose:

Wat is tuberculose?

Hoe merk ik dat ik tuberculose heb?

Is tuberculose altijd besmettelijk?

Bestaat er een vaccinatie tegen tuberculose?

Overzicht van alle vragen

Om TBC de wereld uit te krijgen is uw support onmisbaar!

Doneren:

Eénmalig of maandelijks

Donatie opzeggen

Nalaten met een goed gevoel

Neem KNCV Tuberculosefonds op in uw testament

Heeft u iets te vieren?

Doneer aan KNCV Tuberculosefonds via geef.nl

Steun ons gratis bij een boeking via booking.com

Booking.com/supportkncvtbc

Deel uw ervaring met tuberculose

Dwalen in verhalen

Wereldwijd sterven elke dag nog ruim 4.000 mensen aan TBC. Onnodig, want tuberculose is te genezen!

Wat wij doen

Over ons

Waar we werken wereldwijd

Voor zorgprofessionals in Nederland

Bij- en nascholing

Onderzoek

Ondersteuning van patienten

Bezoek adres

KNCV Tuberculosefonds
Maanweg 174
2516 AB Den Haag
+31 70 416 7222

OPEN IN GOOGLE MAPS

Post adres

Postbus 146
2501 CC Den Haag

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.