Het verhaal van Khasan en de kortere, verbeterde TBC-behandeling BPaL

Khasan (43 jaar): “Ik kom uit Oezbekistan, maar woon al een aantal jaren met mijn gezin in Rusland. Ik kreeg in oktober een droge hoest. Mijn temperatuur steeg en ik begon te zweten. De symptomen bleven enkele dagen toenemen. Ik dacht dat het een verkoudheid was en nam zelfmedicatie, natuurlijke remedies, antibiotica en ontstekingsremmende medicijnen. Het leek een aantal weken beter te gaan, maar de hoest ging niet weg. Toen, in december, kwamen de symptomen terug, met veel hoesten en sputum, zwakte, afvallen en ik verloor ook mijn eetlust.”

“Ik ging naar de dokter in de buurt waar ik woonde. De dokter onderzocht me, maakte een thoraxfoto en nam sputum op voor analyse. Een paar dagen later werd bij mij tuberculose (TBC) vastgesteld.”

“Behandeling in Rusland bleek duur te zijn. Ik moest met de volgende vlucht naar Oezbekistan terugkeren en me in de woonplaats aanmelden bij het Regionaal Centrum voor Fthisiologie en Pulmonologie, waar ik grondiger werd onderzocht. Dit leidde tot de diagnose longtuberculose. Ik werd in het ziekenhuis opgenomen en ze boden me de nieuwste behandeling voor mijn geval van de ziekte aan.

“Zoals de doctoren me hebben uitgelegd, is de effectiviteit van de BPaL-behandeling, die wordt aangeboden via het LIFT-TB-initiatief, veel hoger dan de gebruikelijke behandeling, en dat in zeer korte tijd en met een kleine hoeveelheid medicijnen. Deze behandeling klonk goed en ik stemde ermee in, omdat ik zo snel mogelijk van deze ziekte wil herstellen, zodat ik mijn pasgeboren baby kan knuffelen. Iedereen in de familie werd onderzocht op tuberculose, geen van hen had de ziekte.”

“Na de start van de behandeling verbeterde mijn toestand drastisch; Ik begon aan te komen en merkte dat mijn eetlust en humeur verbeterden. Ik mocht poliklinisch aan huis behandeld worden. Mijn vrouw en kinderen vlogen naar Oezbekistan, waar we nu wonen!”

“Ik wil iedereen vertellen dat tuberculose geen veroordeling is en heel goed te behandelen is, vooral met moderne medicijnen. “We zijn de doctoren die mijn man hebben genezen erg dankbaar”, vertelde mijn vrouw ook aan de doctoren!”

KNCV Tuberculosefonds is een van de uitvoerende partners van het LIFT-TB-initiatief van TB Alliance, gefinancierd door de Republiek Korea. LIFT-TB (Leveraging Innovation for Faster Treatment of Tuberculosis) heeft als doel de acceptatie en opschaling van verbeterde behandelingsregimes voor TBC te verbreden. Het initiatief zal er ook naar streven om de voltooiingspercentages van behandelingen voor resistente vormen van TBC te verhogen in enkele van de landen die het meest door deze vorm van TBC zijn getroffen in de Zuidoost- en Centraal-Aziatische regio’s.

Help mee voor een wereld zonder tuberculose

Tuberculose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de Mycobacterium tuberculosis.

De meest gestelde vragen over tuberculose:

Wat is tuberculose?

Hoe merk ik dat ik tuberculose heb?

Is tuberculose altijd besmettelijk?

Bestaat er een vaccinatie tegen tuberculose?

Overzicht van alle vragen

Om TBC de wereld uit te krijgen is uw support onmisbaar!

Doneren:

Eénmalig of maandelijks

Nalaten met een goed gevoel

Neem KNCV Tuberculosefonds op in uw testament

Heeft u iets te vieren?

Doneer aan KNCV Tuberculosefonds via geef.nl

Steun ons gratis bij een boeking via booking.com

Booking.com/supportkncvtbc

Deel uw ervaring met tuberculose

Dwalen in verhalen

Wereldwijd sterven elke dag nog ruim 4.000 mensen aan TBC. Onnodig, want tuberculose is te genezen!

Wat wij doen

Over ons

Waar we werken wereldwijd

Voor zorgprofessionals in Nederland

Bij- en nascholing

Onderzoek

Ondersteuning van patienten

Bezoek adres

KNCV Tuberculosefonds
Maanweg 174
2516 AB Den Haag
+31 70 416 7222

OPEN IN GOOGLE MAPS

Post adres

Postbus 146
2501 CC Den Haag

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.