Digitale tools banen de weg naar betere monitoring en genezing van tuberculose

Het gebeurt nog te vaak dat mensen die behandeld worden voor tuberculose (TBC) hun behandeling niet succesvol afronden. Slechts één op de tien doses hoeven gemist te worden voor een vervijfvoudigd risico op een mislukte behandeling, wat een terugval van TBC kan inhouden, en ook een resistentie tegen de geneesmiddelen. Digitale tools, genaamd digital adherence technology (DAT), zoals een slimme pillendoos, kunnen patiënten ondersteunen bij de therapietrouw, op een manier die last ontneemt van het zorgstelsel.

Met de dagelijkse herinneringen die de slimme pillendoos verstuurt, en de zorg en ondersteuning van de gezondheidswerkers en haar jongste zoon als haar behandelpartner, heeft Editha Ganis uit de Filippijnen haar TBC-behandeling succesvol afgerond. Lees hier over haar reis naar een TBC-vrij leven!

Editha vertelt

Ik ben Editha Ganis, een 65-jarige weduwe. Ik woon in Iligan City. Ik kwam naar San Jose del Monte, Bulacan, waar mijn jongste zoon Jhannes werkt, om behandeling te zoeken. Ik spreek of versta Tagalog (de tweede taal in de Filippijnen) niet zo goed. Jhannes heeft mij geholpen met mijn behandeltraject.

Ik had af en toe koorts en moeite met ademhalen. Ik voelde me snel moe bij het uitvoeren van de eenvoudigste taken. Mijn huid voelde alsof het brandde! In het gezondheidscentrum raadde de dokter me aan om een röntgenfoto te laten maken en mijn slijm te laten testen. Toen de testresultaten terugkwamen, vertelde de dokter me dat ik tuberculose had. Hij zei dat ik zes maanden lang medicatie moest slikken.

De verpleegkundige gaf me mijn eerste set medicijnen en stopte ze in een plastic doos. Hij vertelde ons dat de doos een alarm heeft dat afgaat als het tijd is om mijn medicatie in te nemen.

Jhannes Olandag, Editha’s jongste zoon en behandelpartner

Toen we naar het gezondheidscentrum gingen, gaf de verpleegkundige ons een pillendoos met de medicijnen van mijn moeder. Elke dag, als het tijd is voor mijn moeder om haar medicijnen in te nemen, ging het alarm van de doos af. De doos moet bij een raam worden geopend zodat er een signaal naar de gezondheidswerker gestuurd wordt dat mijn moeder haar dagelijkse dosis had ingenomen.

Voor TBC-patiënten is het hebben van de slimme pillendoos erg belangrijk. Door deze doos hoefden we niet elke dag naar het gezondheidscentrum. Dit bespaarde ons tijd en transportkosten. Het zorgde ervoor dat mijn moeder haar medicijnen routinematig innam. Ik hoefde mijn moeder er niet de hele tijd aan te herinneren haar medicijnen te nemen omdat de pillendoos dit deed. Hierdoor kon ik me concentreren op mijn werk. We hopen dat andere TBC-patiënten de slimme pillendoos ook kunnen gebruiken.

Dr. Mohammad Maximo, arts plattelandsgezondheid

De digitale tools van het door Unitaid-gefinancierde, en door KNCV Tuberculosefonds geleide ASCENT-project, met name de slimme pillendoos, helpt niet alleen onze patiënten. Het ondersteunt ook onze gezondheidswerkers bij monitoring op afstand met behulp van het digitale therapietrouwplatform.

Jeffrey Querido, verpleegkundige volksgezondheid

De gegevens over de patiënten die we ontvangen van de tools, worden opgeslagen in een therapietrouwplatform. Een onderscheidend kenmerk van het platform is de takenlijst. Die identificeert de patiënten met meerdere gemiste doses, degenen die hun sputumvervolgtest moeten ondergaan en degenen van wie het einde van de behandeling nadert. Hiermee kunnen we gemakkelijk bepalen welke patiënten prioriteit moeten krijgen en extra ondersteuning nodig hebben.

De slimme pillendoos vergemakkelijkt het monitoren van de patiënt. We roepen de (dorps)gezondheidswerker op om patiënten te bezoeken die de pillendoos niet hebben geopend en van wie de therapietrouw nog niet is geregistreerd in het platform. Met het gebruik van de slimme pillendoos bereikten veel van onze patiënten 100% therapietrouw, zo ook Editha.

Editha is genezen en dankt het ASCENT-project

Ik ben dankbaar voor de medicatie die ik heb gekregen en voor de slimme pillendoos. Hierdoor werd ik met succes genezen van TBC. Heel erg bedankt aan jullie allemaal!

Het Unitaid-gefinancierde en ondersteunde ASCENT-project wordt geleid door KNCV Tuberculosefonds in samenwerking met The Aurum InstituteLondon School of Hygiene & Tropical Medicine en PATH.

Help mee voor een wereld zonder tuberculose

Tuberculose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de Mycobacterium tuberculosis.

De meest gestelde vragen over tuberculose:

Wat is tuberculose?

Hoe merk ik dat ik tuberculose heb?

Is tuberculose altijd besmettelijk?

Bestaat er een vaccinatie tegen tuberculose?

Overzicht van alle vragen

Om TBC de wereld uit te krijgen is uw support onmisbaar!

Doneren:

Eénmalig of maandelijks

Donatie opzeggen

Nalaten met een goed gevoel

Neem KNCV Tuberculosefonds op in uw testament

Heeft u iets te vieren?

Doneer aan KNCV Tuberculosefonds via geef.nl

Steun ons gratis bij een boeking via booking.com

Booking.com/supportkncvtbc

Deel uw ervaring met tuberculose

Dwalen in verhalen

Wereldwijd sterven elke dag nog ruim 4.000 mensen aan TBC. Onnodig, want tuberculose is te genezen!

Wat wij doen

Over ons

Waar we werken wereldwijd

Voor zorgprofessionals in Nederland

Bij- en nascholing

Onderzoek

Ondersteuning van patienten

Bezoek adres

KNCV Tuberculosefonds
Maanweg 174
2516 AB Den Haag
+31 70 416 7222

OPEN IN GOOGLE MAPS

Post adres

Postbus 146
2501 CC Den Haag

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.