120 jaar KNCV Tuberculosefonds: Gevierd bij de Union World Conference 2023

De eerste Union World Conference op locatie sinds de COVID-19-pandemie werd van 15 tot en met 18 november in Parijs gehouden en was een groot succes! Mensen konden elkaar weer persoonlijk ontmoeten, ideeën uitwisselen, inspiratie opdoen, informeren, netwerken en verbinding maken. KNCV Tuberculosefonds was dit jaar zeer aanwezig bij de Union. Met veel mondelinge abstracts, symposia, e-posters, satellietsessies, een goed gemerkte stand op een centrale locatie en natuurlijk de viering van het 120-jarig bestaat van het Tuberculosefonds als inspiratie voor de toekomst.

Een samenvattingen per dag

Bekijk dagelijks een samenvatting via ons internationale Instagram account: woensdag 15 november, donderdag 16 november en vrijdag 18 november. Zorg ervoor dat u hieronder ook de Union-video met de hoogtepunten van de conferentie bekijkt.

Het programma van KNCV tijdens de conferentie

Voor een volledig overzicht van alle bijdragen van KNCV aan de Union conferentie kunt u hier klikken. Veel sessies kunnen nog steeds online worden bekeken via de Union World Conference-website. Om maar een paar KNCV-presentaties te noemen:

Workshop over de poeptest voor TBC diagnose

Petra de Haas, senior laboratoriumconsulent bij KNCV en bedenker van de SOS-Stool-methode voor pijnloze TBC-diagnose bij jonge kinderen, organiseerde en zat een zeer populaire workshop voor met de titel ‘Introductie en opschaling van ontlastingsonderzoek – delen van landenresultaten en praktische les geleerd’.

Digital adherence technology en het door Unitaid gefinancierde ASCENT-project

Tijdens de Union World Conference was de belangstelling voor het door KNCV geleide ASCENT-project groot. Kristian van Kalmthout, adviseur digitale gezondheidszorg bij KNCV en projectleider van het ASCENT-project, was voorzitter op 15 november de satellietsessie voor over ‘Digital adherence technologies in TB care: key results and lessons from the ASCENT trial’. Ook Adrian Leung en Degu Dare van KNCV presenteerden tijdens deze sessie.

Op 17 november hebben we ook bijgedragen aan het symposium over ‘Challenging the use of digital technologies for TB diagnosis: global vision and experiences from Ethiopia, Nigeria, Vietnam and the Latin American and Caribbean region’. Degu Dare was voorzitter en Sani Useni van KNCV Nigeria presenteerde een onderzoek.

Daarnaast was Kristian van Kalmthout op 17 november voorzitter van een symposium over ‘The impact of digital adherence technologies on TB care: Results from ASCENT and other studies’, waarvoor Degu Dare een onderzoek presenteerde over de effectiviteit van digitale therapietrouwtechnologieën bij het verbeteren van de behandeling van TBC.

Multitesten op tuberculose en andere ziekten

Tijdens het symposium ‘Multi-testing for TB and other diseases with WHO-recommended rapid molecular diagnostics and clinical monitoring: perspectives from high TB burden settings’ was Jerod Scholten van KNCV voorzitter en waren er presentaties van onder andere Endale Mengesha, Carel Joseph en Fehinti Prisca Ajiboye van KNCV.

WHO-sessies tijdens de Union

KNCV nam deel aan verschillende door de WHO georganiseerde evenementen tijdens de Union, waaronder:

  • ‘Transforming the TB response by driving affordable, accessible solutions to reach the most vulnerable’, waarin Unitaid aankomende werkgebieden aankondigde die prioriteit kregen voor financiering.
  • ‘Global Meeting of the Working Group on Public-Private Mix for TB Prevention and Care (PPM Working Group)’, waarin de discussies zich concentreerden op inspanningen om de publiek-private sector te betrekken.
  • The 9th WHO End TB Strategy Summit, over de belangrijkste acties die nodig zijn om de politieke verklaring van de Verenigde Naties High Level Meeting over TBC in 2023 ten uitvoer te leggen.
  • ‘Annual meeting of the Child and Adolescent TB Working Group and launch of the 2023 Roadmap towards ending TB in children and adolescents’. Deze roadmap schetst de belangrijkste acties die moeten worden ondernomen om de aanhoudende lacunes in de preventie, het beheer en de zorg van TBC in deze leeftijdsgroepen aan te pakken.
  • En de afsluitende bijeenkomst van de strategische initiatieven op het gebied van TBC: ‘Meeting of beneficiaries of the Global Fund Strategic Initiative on Finding the missing millions’, de jaarlijkse vergadering van de Global Fund Strategic Initiative on Finding the Missing people with TB.

Veel lof gaat naar de WHO vanwege hun overvloed aan expertise en ervaring!

120-jarige jubileumviering als inspiratie voor de toekomst

In 2023 bestaat de KNCV 120 jaar. Op 17 november organiseerde KNCV daarom de satellietsessie ‘Transforming evidence into practice – viering van 120 jaar ervaring als inspiratie voor de toekomst’. De inhoud van de sessie was gebaseerd op de ervaring van KNCV die is opgedaan in diverse en veranderende omgevingen gedurende de vele jaren van het bestaan van KNCV.

De satellietsessie zat vol met mensen die niet alleen alle stoelen maar ook de trappen vulden. Vijf sprekers schetsten het verleden, heden en de toekomst van KNCV. Daarna volgde een paneldiscussie waarin de directeuren van KNCV-filialen uit Azië en Afrika de weg voorwaarts bespraken om TBC te beëindigen. Uiteraard vierden we de 120 jaar ervaring van KNCV ook op een meer informele manier. Bekijk een samenvatting van deze memorabele avond via ons internationale Instagram kanaal.

Wij willen graag al onze partners nogmaals bedanken! Er is veel bereikt en zonder jullie was dit niet mogelijk geweest!

Help mee voor een wereld zonder tuberculose

Tuberculose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de Mycobacterium tuberculosis.

De meest gestelde vragen over tuberculose:

Wat is tuberculose?

Hoe merk ik dat ik tuberculose heb?

Is tuberculose altijd besmettelijk?

Bestaat er een vaccinatie tegen tuberculose?

Overzicht van alle vragen

Om TBC de wereld uit te krijgen is uw support onmisbaar!

Doneren:

Eénmalig of maandelijks

Donatie opzeggen

Nalaten met een goed gevoel

Neem KNCV Tuberculosefonds op in uw testament

Heeft u iets te vieren?

Doneer aan KNCV Tuberculosefonds via geef.nl

Steun ons gratis bij een boeking via booking.com

Booking.com/supportkncvtbc

Deel uw ervaring met tuberculose

Dwalen in verhalen

Wereldwijd sterven elke dag nog ruim 4.000 mensen aan TBC. Onnodig, want tuberculose is te genezen!

Wat wij doen

Over ons

Waar we werken wereldwijd

Voor zorgprofessionals in Nederland

Bij- en nascholing

Onderzoek

Ondersteuning van patienten

Bezoek adres

KNCV Tuberculosefonds
Maanweg 174
2516 AB Den Haag
+31 70 416 7222

OPEN IN GOOGLE MAPS

Post adres

Postbus 146
2501 CC Den Haag

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.