Ontmoet onze nieuwe TBC-Ambassadeur: Paulina Sinatkina

Vandaag, op WereldTB-dag, maken wij met trots bekend dat Paulina Siniatkina TBC-ambassadeur voor KNCV wordt!

Paulina Siniatkina (1989) is een Russische kunstenaar die in Amsterdam woont en werkt. In 2015 overleefde ze tuberculose (TBC) en besloot haar kunst te wijden aan de strijd tegen TBC-stigma. Paulina maakt schilderijen, installaties, videokunst en performance. Ze heeft de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties over TBC toegesproken en schreef mee aan het boek ‘Tuberculosis and You’, dat in 13 talen is vertaald! Zittend in haar atelier in Amsterdam vertelt Paulina hoe TB haar kunst, haar werk als activiste en haar leven heeft gevormd.

“De dokter zei tegen mij: ‘Je hebt tuberculose, maar vertel het aan niemand’”

“Ik heb gestudeerd aan de Russische Academie voor Beeldende Kunsten. Het was een zeer strenge instelling. Nadat ik was afgestudeerd, raakte ik een beetje de weg kwijt. Ik had geen idee hoe ik wat ik geleerd had echt kon gaan toepassen. Ik wist dat ik mooie schilderijen kon maken, maar begreep niet helemaal wat je ermee kunt doen.”

Laag immuunsysteem

“Toen ik trouwde, was ik nog heel jong en het was geen goed huwelijk. In 2013 ben ik gescheiden, maar ik had nog steeds veel stress van de ervaring. Ik denk dat een van de redenen was waarom mijn immuunsysteem zo laag was. Eind 2014 hoestte ik veel, viel af en voelde me ziek. Ik ben naar verschillende artsen geweest, maar kreeg geen heldere diagnose. Ik had wel de klassieke combinatie van TBC-symptomen: nachtelijk zweten, vermoeidheid, verlies van eetlust en hoesten. Maar ik at toen niet zo veel, dus het verbaasde me niet dat ik afviel. Ik hoestte, maar was op dat moment ook een roker. Ik had nachtzweet, maar mijn temperatuur bleef rond de 37,5 graden.”

“De dokter had antibiotica gegeven, maar ze deden niets. Ik werd het zo beu om me ziek te voelen, dat ik zelfs niet meer in het medische systeem geloofde. Ik ging naar een of andere medicijnman die mij poeders had gegeven om op te lossen. Natuurlijk hielp dat ook niet, maar ik werd gewoon zo wanhopig.” Lees meer

Help mee voor een wereld zonder tuberculose

Tuberculose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de Mycobacterium tuberculosis.

De meest gestelde vragen over tuberculose:

Wat is tuberculose?

Hoe merk ik dat ik tuberculose heb?

Is tuberculose altijd besmettelijk?

Bestaat er een vaccinatie tegen tuberculose?

Overzicht van alle vragen

Om TBC de wereld uit te krijgen is uw support onmisbaar!

Doneren:

Eénmalig of maandelijks

Nalaten met een goed gevoel

Neem KNCV Tuberculosefonds op in uw testament

Heeft u iets te vieren?

Doneer aan KNCV Tuberculosefonds via geef.nl

Steun ons gratis bij een boeking via booking.com

Booking.com/supportkncvtbc

Deel uw ervaring met tuberculose

Dwalen in verhalen

Wereldwijd sterven elke dag nog ruim 4.000 mensen aan TBC. Onnodig, want tuberculose is te genezen!

Wat wij doen

Over ons

Waar we werken wereldwijd

Voor zorgprofessionals in Nederland

Bij- en nascholing

Onderzoek

Ondersteuning van patienten

Bezoek adres

KNCV Tuberculosefonds
Maanweg 174
2516 AB Den Haag
+31 70 416 7222

OPEN IN GOOGLE MAPS

Post adres

Postbus 146
2501 CC Den Haag

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.