ASCENT-project: Digitale hulpmiddelen die patiënten en zorgverleners ondersteunen bij de behandeling van TBC

KNCV Tuberculosefonds heeft de leiding over het innovatieve ASCENT-project. Tuberculose patiënten in vijf verschillende landen (Ethiopië, Tanzania, de Filipijnen, Zuid-Afrika en Oekraïne) ondersteunen we tijdens hun behandeling met digitale technologie om hun medicatie-inname te vergemakkelijken. Zowel voor patiënten als zorgverleners hebben deze grensverleggende innovaties grote meerwaarde.

Tuberculose (TBC) is, na COVID, nog steeds de meest dodelijke infectieziekte ter wereld. Onnodig, want de ziekte is te genezen. Voor patiënten is de behandeling echter lang -6 maanden tot 2 jaar- en zwaar. Dagelijks moet een grote hoeveelheid medicijnen worden ingenomen. Als patiënten regelmatig een dosis overslaan, of tijdelijk stoppen, kan dit ernstige gevolgen hebben. Zoals de ontwikkeling van resistentie tegen de medicijnen of een terugkeer van de ziekte na het behandeltraject. Om die reden wordt patiënten in veel gevallen verzocht dagelijks een kliniek te bezoeken en daar hun medicatie in te nemen. Of zij worden door zorgverleners dagelijks thuis bezocht. Een intensief traject.

Met dit project onderzoeken we of we met digitale hulpmiddelen de behandeling van TBC patiëntvriendelijker kunnen maken. En of we zo de kans op het voltooien van de behandeling vergroten. Digitale hulpmiddelen, zoals een pillendoos die een signaal afgeeft wanneer hij geopend wordt, biedt een patiënt meer vrijheid om de medicatie thuis te nemen op een moment dat het hemzelf uitkomt. De zorgverlener kan de inname digitaal volgen en hulp bieden waar nodig. Hierdoor kan de zorg beter op de behoefte van de individuele patiënt worden afgestemd. In de internationale TBC-bestrijding worden deze technologieën nog maar op kleine schaal gebruikt. We hebben als doel om de digitale hulpmiddelen voor alle TBC-patiënten wereldwijd toegankelijk te maken.

Naast de digitale pillendoos introduceren we tijdens de behandeling pillenstrips en video-ondersteuning.

“Met deze studie toetsen we of gezondheidsinstelling die gebruik maken van deze digitale hulpmiddelen betere behandelresultaten behalen dan instellingen die dat niet doen. We kijken ook hoe de digitale hulpmiddelen worden geaccepteerd en wat de sociale – en financiële voordelen zijn voor zowel de patiënten als de gezondheidsinstellingen.” zegt Jens Levy, hoofdonderzoeker Tuberculosefonds van het ASCENT-project.

Voor iedereen die met deze hulpmiddelen werkt en voor wie dat in de toekomst wil, is wetenschappelijk bewijs cruciaal. Het Tuberculosefonds is vereerd dit onderzoek te mogen leiden. Als deze digitale hulpmiddelen succesvol blijken te zijn, kunnen we miljoenen mensen met TBC over de hele wereld er mee helpen.

Draagt u de strijd tegen TBC een warm hart toe? Doneer nu en help mee!

Tuberculosefonds werkt voor het door Unitaid gefinancierde ASCENT-project de komende jaren samen met de consortiumpartners PATHThe Aurum Institute en London School of Hygiene & Tropical Medicine. Meer informatie over het ASCENT-project, is hier te vinden.

Help mee voor een wereld zonder tuberculose

Tuberculose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de Mycobacterium tuberculosis.

De meest gestelde vragen over tuberculose:

Wat is tuberculose?

Hoe merk ik dat ik tuberculose heb?

Is tuberculose altijd besmettelijk?

Bestaat er een vaccinatie tegen tuberculose?

Overzicht van alle vragen

Om TBC de wereld uit te krijgen is uw support onmisbaar!

Doneren:

Eénmalig of maandelijks

Donatie opzeggen

Nalaten met een goed gevoel

Neem KNCV Tuberculosefonds op in uw testament

Heeft u iets te vieren?

Doneer aan KNCV Tuberculosefonds via geef.nl

Steun ons gratis bij een boeking via booking.com

Booking.com/supportkncvtbc

Deel uw ervaring met tuberculose

Dwalen in verhalen

Wereldwijd sterven elke dag nog ruim 4.000 mensen aan TBC. Onnodig, want tuberculose is te genezen!

Wat wij doen

Over ons

Waar we werken wereldwijd

Voor zorgprofessionals in Nederland

Bij- en nascholing

Onderzoek

Ondersteuning van patienten

Bezoek adres

KNCV Tuberculosefonds
Maanweg 174
2516 AB Den Haag
+31 70 416 7222

OPEN IN GOOGLE MAPS

Post adres

Postbus 146
2501 CC Den Haag

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.