Ironman triatleet Luca Muijtjens promoot bewustzijn over TBC!

Lucas Muijtjens is een 24-jarige, sportliefhebber en triatleet uit Maastricht. Dit jaar neemt hij deel aan de Europese Kampioenschappen van Ironman. Maar Lucas is meer dan alleen een atleet, hij is ook een sociaal ondernemer, en in aanloop naar de race werkt hij samen met KNCV Tuberculosefonds om het bewustzijn over tuberculose (TBC) te vergroten.

Al vanaf zeer jonge leeftijd hield Lucas van sport, en dan vooral van voetbal. Maar net als ieder kind in Nederland moest hij eerst leren zwemmen, de enige sport die hij niet leuk vond. Hij volgde de verplichte lessen om zijn basiszwemvaardigheden te ontwikkelen, maar in zijn woorden: “Ik had echt een hekel aan zwemmen.” Met voetbal klom hij snel naar een hoog niveau, totdat een knieblessure op negenjarige leeftijd hem tot een operatie dwong.

Na zijn knieblessure adviseerde Lucas’ arts hem om ‘zachtere’ sporten te beoefenen, zoals zwemmen. Maar in plaats daarvan was hij vastbesloten om rigoureus te revalideren en terug te keren naar het voetbal. Hij voegde zelfs hardlopen toe aan zijn regime. Ondanks dat hij in races altijd op de tweede plaats eindigde, pushte hij harder, maar kreeg hij opnieuw last van zijn knie door overtraining. Dit leidde tot crosstraining met een racefiets, wat een nieuwe passie werd. Maar het laatste stukje van de puzzel moest nog steeds zwemmen zijn, het deel waar hij het minst enthousiast over was. Toch deed Lucas op een zomer mee aan een sprint triatlon, die hij met slechts de schoolslag won en een record vestigde. Hij realiseerde zich dat hij beter moest worden in zwemmen, dus wijdde hij twee jaar aan het beheersen van de vrije slag. Hij ging de uitdaging aan en vond eindelijk vreugde in alle drie de disciplines, wat hem ertoe bracht zich in te schrijven voor de ultieme test: de volledige Ironman, een reeks races, bestaande uit 3,9 km zwemmen, 180,2 km fietsen en een marathon van 42,2 km.

Lucas’ drang naar sport en lichamelijke activiteit bracht hem er ook toe om gezondheids- en levenswetenschappen te studeren. Met een achtergrond in Biomedische Wetenschappen en een master Gezondheidseducatie en -promotie volgt hij momenteel een tweede master Bewegingswetenschappen, waarbij hij zich richt op het stimuleren van mensen tot een actieve levensstijl. Zijn passie voor sport bracht hem er ook toe een Social Run Club op te richten in Maastricht, waarvoor hij onder andere studenten uitnodigde voor gratis wekelijkse hardloopsessies om zijn enthousiasme voor sport en fysiek welzijn te delen.

Toen op een dag een nieuw lid van de Social Run Club iets zei over tuberculose (TBC), werd hij nieuwsgierig. Ondanks zijn opleiding in de gezondheidswetenschappen besefte hij dat hij vrijwel niets over deze ziekte wist. “Het was best gek, want ik heb een achtergrond in de biomedische wetenschappen, maar ik wist nog niet zoveel over tuberculose.” Gefascineerd deed hij er onderzoek naar en ontdekte hij dat TBC, hoewel te voorkomen en te behandelen, nog steeds een wereldwijde bedreiging voor de gezondheid is, die ook veel stigmatisering met zich meebrengt. Het TBC-stigma vormt een belangrijke barrière in de strijd tegen TBC. Het weerhoudt mensen ervan om zorg te zoeken. Stigma is ook een factor die kan worden beïnvloed door de acties van de samenleving in het algemeen, en hier wil Lucas een rol spelen: het bewustzijn vergroten en anderen voorlichten over tuberculose!

Lucas is van mening dat zijn deelname aan de Europese Kampioenschappen van de Ironman 2024, een groot internationaal evenement, een uitstekend platform is om het bewustzijn over tuberculose te vergroten en het TBC-stigma te bestrijden. Gezien de wereldwijde impact van TBC ziet hij het grote publiek van het evenement als een uitgelezen kans om dit volksgezondheidsprobleem onder de aandacht te brengen. Hij is van plan zijn tijd in Frankfurt, waar atleten een week voor de race in hotels samenkomen, te gebruiken om het bewustzijn over TBC te vergroten. Door tijdens deze dagen met mede-atleten en toeschouwers in gesprek te gaan, zou zijn boodschap aanzienlijk kunnen worden versterkt, waardoor het internationale bereik van het evenement optimaal zou worden benut.

“Ik vind dat de hele wereld de impact van deze dodelijke ziekte moet weten.”

Lucas kijkt uit naar de samenwerking met het Tuberculosefonds. Door zijn sportachtergrond te combineren met deze samenwerking, gelooft hij dat het stap voor stap en “Breath by Breath” mogelijk is om een ​​bijdrage te leveren aan een wereld zonder TBC.

Lucas zamelt geld in om zijn reis naar de Ironman 2024 te ondersteunen en zal een percentage hiervan doneren aan het Tuberculosefonds. Blijf op de hoogte en volg zijn reis op Instagram.

STEUN LUCAS HIER. Met uw bijdrage steunt u rechtstreeks de inspanningen van KNCV Tuberculosefonds voor een wereld vrij van TBC.

Help mee voor een wereld zonder tuberculose

Tuberculose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de Mycobacterium tuberculosis.

De meest gestelde vragen over tuberculose:

Wat is tuberculose?

Hoe merk ik dat ik tuberculose heb?

Is tuberculose altijd besmettelijk?

Bestaat er een vaccinatie tegen tuberculose?

Overzicht van alle vragen

Om TBC de wereld uit te krijgen is uw support onmisbaar!

Doneren:

Eénmalig of maandelijks

Donatie opzeggen

Nalaten met een goed gevoel

Neem KNCV Tuberculosefonds op in uw testament

Heeft u iets te vieren?

Doneer aan KNCV Tuberculosefonds via geef.nl

Steun ons gratis bij een boeking via booking.com

Booking.com/supportkncvtbc

Deel uw ervaring met tuberculose

Dwalen in verhalen

Wereldwijd sterven elke dag nog ruim 4.000 mensen aan TBC. Onnodig, want tuberculose is te genezen!

Wat wij doen

Over ons

Waar we werken wereldwijd

Voor zorgprofessionals in Nederland

Bij- en nascholing

Onderzoek

Ondersteuning van patienten

Bezoek adres

KNCV Tuberculosefonds
Maanweg 174
2516 AB Den Haag
+31 70 416 7222

OPEN IN GOOGLE MAPS

Post adres

Postbus 146
2501 CC Den Haag

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.