Onderzoek op tbc-infectie

Voor onderzoek op infectie worden in Nederland twee verschillende testen gebruikt. In het algemeen wordt eerst de tuberculinehuidtest gedaan, en als deze positief is, wordt er aanvullend nog een bloedtest (IGRA) gedaan. In sommige gevallen (bijvoorbeeld bekende positieve reactie van de tuberculinehuidtest uit het verleden) wordt er alleen een IGRA uitgevoerd.

Tuberculinehuidtest
mantouxtest
De tuberculinehuidtest (mantouxtest) is een test die infectie met tuberkelbacteriën kan aantonen. Als uw lichaam afweerstoffen tegen tuberculose heeft aangemaakt, reageren deze in de huid met de ingespoten testvloeistof. Omdat het enige tijd duurt voordat uw lichaam de afweerstoffen heeft gemaakt is het advies over het algemeen om de tuberculinehuidtest 8 weken na een mogelijk tbc-contact uit te laten voeren.

Uitvoering
Aan de buitenzijde van de linker onderarm wordt een kleine hoeveelheid vloeistof ingespoten.

Uitslag van de test Na 2 tot 3 dagen is de test te beoordelen. Daarom moet u terugkomen voor de uitslag van de test op de afgesproken tijd.

Negatief
De tuberculinehuidtest is “negatief” als deze bij de controle niet voelbaar is. Deze beoordeling is lastig en vereist ervaring. Een negatieve tuberculinehuidtest betekent dat op dit moment geen besmetting is aangetoond door deze test.

Positief
De tuberculinehuidtest is “positief” als deze bij controle voelbaar is. Ook voor deze beoordeling is ervaring vereist. Bij een positieve uitslag van deze test is aanvullend onderzoek nodig, bv. een bloedtest (IGRA) en/of een röntgenfoto van de longen.

IGRA

Een Interferon Gamma Release Assay (IGRA) is een bloedtest waarmee kan worden vastgesteld of iemand geïnfecteerd is met de tbc-bacterie. Met een IGRA wordt gemeten hoe sterk het immuunsysteem van een persoon reageert op de tbc-bacterie. Een IGRA wordt vaak aanvullend aan een positieve uitslag van een tuberculinehuidtest gedaan. Omdat de IGRA met grotere nauwkeurigheid vaststelt dat het om een reactie op de tuberculose-bacterie gaat en niet om een reactie op een met de tbc-bacterie verwante bacterie.

Hoe werkt de bloedtest (IGRA)?
Er wordt bloed bij u afgenomen, dit wordt verzameld in speciale buisjes. Dat bloed gaat naar een laboratorium. In het laboratorium wordt de test uitgevoerd. Het duurt ongeveer twee weken voordat de uitslag bekend is.

Negatief
Dit betekent dat er geen afweerreactie tegen de tuberculosebacterie in het bloed te meten is.

Positief
Een positieve IGRA betekent dat de persoon zeer waarschijnlijk geïnfecteerd is met de tbc-bacterie. Aanvullende onderzoeken (bv. een röntgenfoto van de longen) zijn nodig om vast te stellen of de persoon een latente tbc-infectie of de ziekte tuberculose heeft. Eventuele behandeling van een infectie wordt door de arts van de afdeling tbc-bestrijding met u besproken.

Help mee voor een wereld zonder tuberculose

Tuberculose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de Mycobacterium tuberculosis.

De meest gestelde vragen over tuberculose:

Wat is tuberculose?

Hoe merk ik dat ik tuberculose heb?

Is tuberculose altijd besmettelijk?

Bestaat er een vaccinatie tegen tuberculose?

Overzicht van alle vragen

Om TBC de wereld uit te krijgen is uw support onmisbaar!

Doneren:

Eénmalig of maandelijks

Nalaten met een goed gevoel

Neem KNCV Tuberculosefonds op in uw testament

Heeft u iets te vieren?

Doneer aan KNCV Tuberculosefonds via geef.nl

Steun ons gratis bij een boeking via booking.com

Booking.com/supportkncvtbc

Deel uw ervaring met tuberculose

Dwalen in verhalen

Wereldwijd sterven elke dag nog ruim 4.000 mensen aan TBC. Onnodig, want tuberculose is te genezen!

Wat wij doen

Over ons

Waar we werken wereldwijd

Voor zorgprofessionals in Nederland

Bij- en nascholing

Onderzoek

Ondersteuning van patienten

Bezoek adres

KNCV Tuberculosefonds
Maanweg 174
2516 AB Den Haag
+31 70 416 7222

OPEN IN GOOGLE MAPS

Post adres

Postbus 146
2501 CC Den Haag

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.