Ontmoet Hamza Leiman (33)

Hamza Leiman uit Nigeria is echtgenoot en vader van een driejarig dochtertje.

In 2014 begon Hamza hevig te hoesten en moest hij in bed blijven. Hij verloor zijn eetlust en viel enorm af. Hij werd tijdens gesprekken steeds moeilijker verstaanbaar, en zijn ribben deden aan beide kanten pijn als hij probeerde te praten, hoesten of lachen.

Hij kon met deze klachten niet werken en zijn gezin niet onderhouden. “Het waren moeilijke tijden voor mijn vrouw en voor mij”, vertelt hij. Zijn gezondheid ging verder achteruit en zijn bezorgde vrouw drong erop aan dat hij naar een medische faciliteit ging voor onderzoek.

Bij aankomst in het gemeenschaps-gezondheidscentrum Paiko, in de staat Niger, werd er bij Hamza vastgesteld dat er sprake was van rifampicine-resistente tuberculose; een gevolg van een eerdere niet-succesvolle behandeling voor reguliere tuberculose. De diagnose werd gesteld met GeneXpert en hij werd onmiddellijk op behandeling gezet voor resistente tuberculose.

Hamza is nu negen maanden onder behandeling. Hij merkt voelt zich fysiek al aanzienlijk beter. “Mijn vrouw is blij dat mijn eetlust terug is en dat ik weer een paar ponden ben aangekomen”, vertelt hij. Zijn ribben doen veel minder pijn en zijn stem is nu weer hoorbaar.
“Voor het eerst in lange tijd kan ik weer gewoon praten met mijn vrouw en de mensen om mij heen”.