Ontmoet mevrouw Ganya

Mevrouw Ganya uit Dzairo in de Manicaland provincie in Zimbabwe is een lokale gezondheidswerker.netty_kamp_c_img_0023_bewerkt_web

Al meer dan tien jaar bezoekt ze gezinnen om voorlichting te geven over gezondheid. Ook helpt ze bewoners die ondersteuning nodig hebben met kleding of voedsel, en brengt ze spullen langs bij mensen die zelf niet de deur uit kunnen.

Sinds kort heeft mevrouw Ganya, net als de andere lokale gezondheidswerkers, de beschikking over een fiets. Het was even oefenen, maar nu kan ze veel makkelijker reizen tussen de acht dorpen die ze onder haar hoede heeft. Eén keer per week ontmoet ze haar collega’s om ervaringen uit te wisselen en iedere maand heeft ze een overleg met de verpleegkundige.

Mevrouw Ganya heeft onlangs weer een opfriscursus gehad over tuberculose. Ze is daardoor weer speciaal gemotiveerd om bewoners te mobiliseren en informatiemateriaal over tbc uit te delen, bijvoorbeeld bij de school en aan de landbouw-arbeiders bij de grote boerderijen in haar gebied.