Patientenzorg van A tot Z – online cursus voor Nederlandse verpleegkundigen

Respiratory Fit Test for Dutch TB NurseEén van de belangrijkste activiteiten van KNCV in Nederland is ervoor te zorgen dat onze uitmuntende nationale tbc-zorg op peil blijft. Naarmate het aantal tbc-patiënten en daarmee het aantal gezondheidswerkers afneemt, wordt online leren daarbij een steeds waardevoller instrument.

In 2014 ontwikkelde KNCV de eerste online cursus voor Nederlandse verpleegkundigen in de ambulante tbc-zorg. Met de e-learning modules voorzien wij de verpleegkundigen van alle basiskennis en vaardigheden die nodig zijn om een patiënt met tbc te ondersteunen en ervoor te zorgen dat deze de behandeling succesvol afrondt. Het principe van e-learning is studenten na te laten denken over een onderwerp of probleem, ervoor te zorgen dat ze direct feedback krijgen op hun antwoorden en aanvullende bronnen en informatie te verschaffen. De modules zijn opgebouwd als een logisch verhaal. Drie patiënten worden gespeeld door acteurs.

De cursus werd in nauwe samenwerking met tbc-verpleegkundigen uit het veld ontwikkeld en alle methoden werden getest door gebruikers. De e-learning cursus is gecertificeerd door de Beroepsvereniging voor Verpleegkundigen en kan door verpleegkundigen in hun eigen tijd worden gevolgd. De cursus is geschikt als opfriscursus voor ervaren tbc-verpleegkundigen en voor de opleiding van nieuwe tbc-verpleegkundigen.

Door de e-learning module te ontwikkelen hebben wij ook onze eigen capaciteit in deze innovatieve educatievorm opgebouwd. Wij zien veel mogelijkheden om e-learning te gebruiken voor verschillende doelgroepen.