Verenigde Staten lanceren plan voor de bestrijding van multiresistente tuberculose

F041306PM-0035.JPGHet Witte Huis lanceerde op 7 januari het eind december aangekondigde actieplan van de regering Obama om multiresistente tuberculose (MDR-tbc)[1] nationaal en wereldwijd aan te pakken. Met dit plan geeft de VS prioriteit aan de aanpak van MDR-tbc als onderdeel haar bredere agenda om de dreiging van antibioticaresistentie voor mondiale volksgezondheid tegen te gaan.

Minister Schippers is een belangrijke bondgenoot van de Obama administratie bij de mondiale aanpak van antibioticaresistentie (AMR). Later dit jaar zal Nederland gastheer zijn voor de top van de Global Health Security Agenda (GHSA). Recent heeft Nederland One-Health maatregelen aangekondigd om AMR tegen te gaan. Tevens is AMR het prioritaire gezondheidsthema tijdens het huidige Nederlandse EU voorzitterschap. De aanpak van MDR-tbc maakt onderdeel uit van de Nederlandse antibioticaresistentie agenda.

Kitty van Weezenbeek, algemeen directeur van KNCV Tuberculosefonds, heeft gesproken bij de lancering van het actieplan tegen MDR-tbc in Washington. KNCV Tuberculosefonds geeft leiding aan Challenge TB, het mondiale project van United States Agency for International Development (USAID) voor tbc- en tbc/hiv-bestrijding. Challenge TB is actief in 21 landen in Azië en Afrika. Van Weezenbeek: “Het afgelopen jaar hebben wij in een twintigtal landen 53.000 MDR-tbc patiënten op behandeling kunnen zetten. Wij bereiken op dit moment een genezingspercentage van 68%, aanzienlijk hoger dan het wereldwijde gemiddelde van 50%. Het aantal MDR-tbc gevallen groeit. De komende jaren verwachten wij urgent benodigde vooruitgang te realiseren in het tijdig onderkennen van MDR-tbc en verdere verbetering van het genezingspercentage. Dit doen wij door innovaties effectief en versneld toe te passen en door goede zorg beter toegankelijk te maken“.

KNCV Tuberculosefonds juicht de aankondiging van het actieplan van het Witte Huis toe. MDR-tbc is één van de grotere mondiale uitdagingen op het gebied van de volksgezondheid. Het plan van Obama dringt aan op urgente actie op een aantal terreinen en door regeringen wereldwijd. Het plan vergroot de mogelijkheden van USAID om de strijd tegen deze wereldwijde bedreiging van de volksgezondheid uit te breiden en intensiveert de activiteiten van KNCV Tuberculosefonds en haar partners op het gebied van MDR-tbc. Van Weezenbeek: “Het leiderschap dat de VS toont is van cruciaal belang voor een doorbraak in de strijd tegen MDR-tbc, een ziekte die ons allen kan treffen. Ik juich ook het leiderschap van Minister Schippers toe voor een daadkrachtige aanpak van antibioticaresistentie, mondiaal en binnen de EU”.

[1] Bij MDR-tbc is de ziekteverwekker ongevoelig voor de twee krachtigste medicijnen tegen tuberculose. Behandeling voor mdr- en extensief resistente tuberculose (xdr-tbc) duurt driemaal langer dan de behandeling van reguliere tuberculose, is honderden keren duurder en geeft meer, en ernstigere bijwerkingen. Een onbehandelde persoon met mdr- of xdr-tbc kan 10 tot 15 andere individuen besmetten per jaar.

 

Help mee voor een wereld zonder tuberculose

Tuberculose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de Mycobacterium tuberculosis.

De meest gestelde vragen over tuberculose:

Wat is tuberculose?

Hoe merk ik dat ik tuberculose heb?

Is tuberculose altijd besmettelijk?

Bestaat er een vaccinatie tegen tuberculose?

Overzicht van alle vragen

Om TBC de wereld uit te krijgen is uw support onmisbaar!

Doneren:

Eénmalig of maandelijks

Nalaten met een goed gevoel

Neem KNCV Tuberculosefonds op in uw testament

Heeft u iets te vieren?

Doneer aan KNCV Tuberculosefonds via geef.nl

Steun ons gratis bij een boeking via booking.com

Booking.com/supportkncvtbc

Deel uw ervaring met tuberculose

Dwalen in verhalen

Wereldwijd sterven elke dag nog ruim 4.000 mensen aan TBC. Onnodig, want tuberculose is te genezen!

Wat wij doen

Over ons

Waar we werken wereldwijd

Voor zorgprofessionals in Nederland

Bij- en nascholing

Onderzoek

Ondersteuning van patienten

Bezoek adres

KNCV Tuberculosefonds
Maanweg 174
2516 AB Den Haag
+31 70 416 7222

OPEN IN GOOGLE MAPS

Post adres

Postbus 146
2501 CC Den Haag

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.