TBC in Ethiopische familie op tijd ontdekt

Selamawit, moeder van twee kinderen, woont met haar man in Mole Kebele, Ethiopië. Haar jongste dochter, die nu een jaar en een paar maanden oud is, begon rond haar eerste verjaardag heftig te hoesten. Ze verloor haar eetlust en werd erg prikkelbaar. Selamawit nam daarom haar dochtertje mee naar een nabijgelegen gezondheidscentrum, waar ze de diagnose longtuberculose kreeg.

De tuberculose (TBC) kliniek in het gezondheidscentrum schreef de eenjarige TBC-medicatie voor en screende zowel de ouders als het oudste kind op TBC. Gelukkig kwamen die testen negatief terug.

Het TB REACH-project van Stop TB Partnership, dat wordt geïmplementeerd door KNCV Tuberculosefonds, betrekt lokale Iddirs (vrouwelijke community werkers) bij het vinden van mensen die mogelijk TBC hebben. De Iddirs bezochten de familie van Selamawit en gaven hen uitleg over tuberculose en hoe besmetting plaatsvindt. Het bewustzijn van de familie groeide door dit bezoek, waardoor Selamawit en haar man vertelden dat de grootouders nauwe contacten waren.

De baby verbleef bij de grootouders als Selamawit werk in huis had of naar de markt moest. Beide grootouders werden getest en bij één van hen werd TBC vastgesteld. Ook daarvoor werd meteen de juiste behandeling voorgeschreven.

Selamawit vertelde dat haar 4-jarige zoon een hechte band heeft met zijn grootouders, ze was bang dat hij mogelijk ook TBC zou hebben. De vrouwelijke Iddirs en het personeel van de gezondheidsinstelling hebben haar gerustgesteld, ze legden haar uit dat de screening van haar oudste kind negatief was en dat hij als voorzorgsmaatregel een preventieve tuberculosebehandeling kreeg, die Selamawit hem dagelijks geeft.

Dankzij het Tuberculosefonds en het werk van de Iddirs, is de familie van Selamawit veel leed bespaard gebleven. Door tijdig testen en de juiste behandeling, kan de TBC worden genezen en wordt voorkomen dat nog meer familieleden ziek worden.

Om meer families zoals die van Selamawit te helpen, is uw steun onmisbaar. Help mee aan een wereld vrij van TBC!

 

Help mee voor een wereld zonder tuberculose

Tuberculose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de Mycobacterium tuberculosis.

De meest gestelde vragen over tuberculose:

Wat is tuberculose?

Hoe merk ik dat ik tuberculose heb?

Is tuberculose altijd besmettelijk?

Bestaat er een vaccinatie tegen tuberculose?

Overzicht van alle vragen

Om TBC de wereld uit te krijgen is uw support onmisbaar!

Doneren:

Eénmalig of maandelijks

Donatie opzeggen

Nalaten met een goed gevoel

Neem KNCV Tuberculosefonds op in uw testament

Heeft u iets te vieren?

Doneer aan KNCV Tuberculosefonds via geef.nl

Steun ons gratis bij een boeking via booking.com

Booking.com/supportkncvtbc

Deel uw ervaring met tuberculose

Dwalen in verhalen

Wereldwijd sterven elke dag nog ruim 4.000 mensen aan TBC. Onnodig, want tuberculose is te genezen!

Wat wij doen

Over ons

Waar we werken wereldwijd

Voor zorgprofessionals in Nederland

Bij- en nascholing

Onderzoek

Ondersteuning van patienten

Bezoek adres

KNCV Tuberculosefonds
Maanweg 174
2516 AB Den Haag
+31 70 416 7222

OPEN IN GOOGLE MAPS

Post adres

Postbus 146
2501 CC Den Haag

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.