Baby Dang eindelijk gediagnosticeerd met tuberculose door middel van poeptest

De Vietnamese baby Dang was nog maar drie maanden oud toen hij begon te hoesten. Hij begon steeds meer te huilen en kreeg koorts. Zijn ouders namen hem mee naar meerdere gezondheidscentra. Baby Dang moest ingewikkelde en pijnlijke testmethoden ondergaan om te zien wat er met hem aan de hand was, maar tevergeefs. Uiteindelijk werd hij door middel van de pijnloze Simple-One-Step (SOS) ontlastingsmethode gediagnosticeerd met tuberculose (TBC). 

Zijn ouders barsten nog steeds in tranen uit als ze vertellen hoe hun zoontje heeft geleden. Het gezin maakt deel uit van de etnische minderheid Tay, die in de gemeente Tri Thuong (provincie Lao Cai, Vietnam) woont. Ze brachten hun zoon eerst naar het Gemeentelijk Medisch Centrum. Nadat hij daar zeven dagen was gebleven zonder tekenen van verbetering, bracht zijn moeder Thao hem naar het Bao Thang District Hospital, waar de diagnose chronische bronchitis werd gesteld.

“Ik nam hem mee naar huis en gaf hem de voorgeschreven medicijnen, maar hij herstelde nog steeds niet”, vertelt Thao. Ze ging terug naar het districtsziekenhuis, waar hij een nacht in het ziekenhuis lag. Vanwege zijn symptomen – hoesten en hoge koorts – werd Dang vervolgens overgebracht naar de afdeling infectieziekten van het Lao Cai General Hospital. Omdat Dangs vader Truong al TBC had, vermoedden de artsen dat de kleine jongen ook besmet was.

Pijnlijke TBC-testen

‘De testprocedure was verschrikkelijk’, vertelt Thao. Om TBC te diagnosticeren, is een sputumtest in veel landen wereldwijd nog steeds de standaard. In tegenstelling tot de meeste volwassenen kunnen jonge kinderen – en vooral baby’s – dit niet op commando ophoesten. Om het sputum te verzamelen, moeten gezondheidswerkers ingewikkelde en pijnlijke procedures gebruiken. Baby Dang had een slangetje dat van zijn mond naar zijn maag ging, zodat de dokters zijn maagsap konden verkrijgen en het sputum daar vandaan konden halen. Thao: “Het was echt pijnlijk om te zien hoe ze mijn zoon dit aandeden. Hij is zo klein. De artsen deden het drie keer, maar alle drie de TBC-testen waren negatief en ze besloten hem te ontslaan.”

Tien dagen later vertoonde de kleine Dang nog steeds geen tekenen van verbetering. Wanhopig en bang bracht Thao hem opnieuw naar het districtsziekenhuis waar ze de artsen vroeg hem over te brengen naar een gespecialiseerd ziekenhuis. De artsen van het Lao Cai General Hospital adviseerden haar om haar zoon naar het National Lung Hospital te brengen. Thao en Truong moesten 2 miljoen Vietnamese Dong (88 US dollar) lenen van vrienden en familieleden, zodat Thao de bus (500 km) kon nemen en de overige reiskosten kon betalen om Dang naar dit ziekenhuis te brengen. Een bedrag waarvan ze vrezen dat ze het nooit kunnen terugbetalen.

KNCV SOS ontlastingsmethode

Het was inmiddels april 2021, een maand nadat ze Dang voor het eerst naar een dokter had gebracht. Thao: “In het National Lung Hospital deden ze dezelfde gecompliceerde en pijnlijke sputumtest opnieuw en testten ook zijn ontlasting op TBC. Dit was natuurlijk niet pijnlijk. Beide testen bleken positief. Hij kreeg de diagnose militaire tuberculose en longontsteking en begon met de behandeling van tuberculose.

Toen de kleine Dang begon te herstellen, konden zijn ouders eindelijk een beetje opluchting voelen. Thao: “Na 20 dagen werd hij ontslagen. Hij zet de behandeling voort onder toezicht van een plaatselijk gezondheidscentrum en het gaat nu veel beter met hem.”

Thao en haar man Truong hopen dat andere ouders en kinderen deze vreselijke ervaring niet hoeven mee te maken. De Simple-One-Step (SOS) Ontlastingsmethode, ontwikkeld door KNCV Tuberculosefonds, maakt echt een enorm verschil. Thao: “Ik hoop dat kinderen voortaan alleen nog met die methode worden getest en niet meer met de pijnlijke slangetjes.”

In Vietnam gebruiken al 10 zorginstellingen, waaronder het National Lung Hospital, routinematig de SOS Stool Method. Vietnam is het eerste land ter wereld dat de methode als routinetest heeft geïmplementeerd. Nu de WHO het gebruik van ontlasting voor TBC-diagnoses bij jonge kinderen aanbeveelt, wordt verwacht dat veel andere landen zullen volgen.

Onlangs is de ontwikkeling en het routinematige gebruik van de SOS Stool Method gepubliceerd in het internationale Journal of Clinical Microbiology. Het grootste voordeel van deze methode – naast het gebruik van ontlasting die gemakkelijk kan worden teruggevonden – is dat er geen extra materiaal nodig is dan wat wordt gebruikt voor sputumonderzoek. Het gebruikt ook dezelfde machine – GeneXpert – die wordt gebruikt voor sputumtesten.

Verminder menselijk lijden

Thao hoopt dat de SOS Stool Methode binnenkort ook in alle kleinere zorginstellingen in Vietnam en andere landen wordt ingevoerd. Zoals in het Lao Cai General Hospital, waar Dang voor het eerst werd getest. Daar wisten ze alleen hoe ze de sputumtest moesten doen en die bleek negatief, mogelijk omdat de bacteriebelasting in zijn longen op dat moment te klein was. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het gebruik van verschillende soorten monsters de kans op het oppakken van de bacillen vergroot. Experts van SOS Stoolmethode denken daarom dat TBC werd opgepikt bij het gebruik van deze methode.

Dat zou de familie en de kleine Dang veel leed, tijd en kosten hebben bespaard. ‘Gelukkig’ vonden ze de TBC op tijd zodat Dang kon herstellen. Wereldwijd lijden er nog veel meer gezinnen. Jaarlijks overlijden 170.000 kinderen aan tuberculose, omdat het niet op tijd wordt behandeld of helemaal niet wordt gediagnosticeerd.

Bij KNCV wilden we dit verhaal met u delen, want we willen een einde maken aan menselijk lijden als gevolg van TBC, levens redden en TBC uitbannen. We zijn er trots op dat de KNCV Ontlastingsmethode hieraan kan bijdragen en we hopen dat het veel kinderen zal helpen om een ​​pijnloze, snelle en nauwkeurige TBC-diagnose te krijgen.

Credits: Hoàng Lê & Laura Goense

Help mee voor een wereld zonder tuberculose

Tuberculose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de Mycobacterium tuberculosis.

De meest gestelde vragen over tuberculose:

Wat is tuberculose?

Hoe merk ik dat ik tuberculose heb?

Is tuberculose altijd besmettelijk?

Bestaat er een vaccinatie tegen tuberculose?

Overzicht van alle vragen

Om TBC de wereld uit te krijgen is uw support onmisbaar!

Doneren:

Eénmalig of maandelijks

Nalaten met een goed gevoel

Neem KNCV Tuberculosefonds op in uw testament

Heeft u iets te vieren?

Doneer aan KNCV Tuberculosefonds via geef.nl

Steun ons gratis bij een boeking via booking.com

Booking.com/supportkncvtbc

Deel uw ervaring met tuberculose

Dwalen in verhalen

Wereldwijd sterven elke dag nog ruim 4.000 mensen aan TBC. Onnodig, want tuberculose is te genezen!

Wat wij doen

Over ons

Waar we werken wereldwijd

Voor zorgprofessionals in Nederland

Bij- en nascholing

Onderzoek

Ondersteuning van patienten

Bezoek adres

KNCV Tuberculosefonds
Maanweg 174
2516 AB Den Haag
+31 70 416 7222

OPEN IN GOOGLE MAPS

Post adres

Postbus 146
2501 CC Den Haag

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.