Snelle en pijnloze TBC-diagnose voor kinderen: de poeptest

Anang - SOS Stooltest Vietnam

Bij jonge kinderen was het voorheen lastig om de diagnose tuberculose te stellen. Je kunt je voorstellen dat het voor kleine kinderen niet eenvoudig is om spuug op te hoesten. De alternatieve test is erg pijnlijk voor de jonge patiënten. En voor kinderen, ouders én de gezondheidsmedewerkers daarom erg stressvol.

Petra de Haas, senior adviseur technisch laboratorium van KNCV, is enthousiast over het succes van de simpele poeptest. Deze test maakt eindelijk een simpele en snelle manier van diagnose stellen bij jonge kinderen mogelijk. De test wordt sinds 2022 ook aanbevolen als diagnosemiddel door de WHO.

Petra reisde naar Vietnam waar zij training gaf aan lokale gezondsheidsmedewerkers. De poeptest is niet alleen een grote verbetering voor de patiëntjes, het is ook een methode die goed aansluit op bestaande kennis van lokaal personeel. We zien ook in landen als Vietnam dat ouders eerder geneigd zijn om kinderen te laten testen als ze weten dat de test eenvoudig en pijnloos is. Er is daarom nu al een grote vraag uit de landen naar de poeptesten.

Rust zacht, lieve Anang

Anang - SOS Stooltest VietnamHoe hard de werkelijkheid is weet Petra helaas vanwege het verlies van een jonge patiënt uit Vietnam, Anang.

Anang was heel erg ziek en moest met zijn ouders met de bus naar Hanoi omdat de lokale gezondheidscentra geen diagnose konden vaststellen. Ze gingen naar het ziekenhuis waar Petra training gaf, waar Anang werd gediagnosticeerd door middel van de poeptest. “Ik heb gezien hoe slecht hij eraan toe was, de ziekte had al te lang huisgehouden in zijn lichaam.”

De behandeling werd gestart, maar helaas was het te laat om het leven van Anang nog te redden. Recent ontvingen we het verdrietige bericht uit Vietnam dat Anang TBC niet heeft overleefd. Als de poeptest dichtbij Anang’s huis beschikbaar was geweest, was er misschien wél een kans geweest dat hij het had overleefd.

Succesvolle behandeling

Een snelle en juiste diagnose is belangrijk voor een succesvolle behandeling. We zien nu helaas nog te vaak dat kinderen onnodig pijn lijden, of zelfs erger.

Petra: “In landen als Vietnam is armoede een grote belemmering om kinderen op tijd te laten testen. Veel mensen wonen ver van het ziekenhuis af en reizen is duur. Bovendien kunnen ouders het zich vaak niet veroorloven om een dag vrij te nemen van werk. Een dag niet gewerkt, is een dag niet verdiend.”

TBC-vrije wereld dichterbij

Nog altijd verwoest TBC teveel kinderlevens. Door sneller en beter te testen kan tuberculose sterk teruggedrongen worden. Het is een belangrijke stap in de bestrijding van TBC. De poeptest is een innovatieve ontwikkeling die nu al veel kinderlevens redt. Daarom is het zo belangrijk dat we ervoor zorgen dat de test ruim voorhanden is in landen waar TBC een probleem is. Bij KNCV willen we zorgen dat deze test beschikbaar wordt voor ieder kind wereldwijd. Door testen en behandeling dichter bij de mensen te brengen kunnen we een TBC-vrije wereld snel dichterbij brengen!

Lees hier verder over de poeptest.

Help mee voor een wereld zonder tuberculose

Tuberculose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de Mycobacterium tuberculosis.

De meest gestelde vragen over tuberculose:

Wat is tuberculose?

Hoe merk ik dat ik tuberculose heb?

Is tuberculose altijd besmettelijk?

Bestaat er een vaccinatie tegen tuberculose?

Overzicht van alle vragen

Om TBC de wereld uit te krijgen is uw support onmisbaar!

Doneren:

Eénmalig of maandelijks

Nalaten met een goed gevoel

Neem KNCV Tuberculosefonds op in uw testament

Heeft u iets te vieren?

Doneer aan KNCV Tuberculosefonds via geef.nl

Steun ons gratis bij een boeking via booking.com

Booking.com/supportkncvtbc

Deel uw ervaring met tuberculose

Dwalen in verhalen

Wereldwijd sterven elke dag nog ruim 4.000 mensen aan TBC. Onnodig, want tuberculose is te genezen!

Wat wij doen

Over ons

Waar we werken wereldwijd

Voor zorgprofessionals in Nederland

Bij- en nascholing

Onderzoek

Ondersteuning van patienten

Bezoek adres

KNCV Tuberculosefonds
Maanweg 174
2516 AB Den Haag
+31 70 416 7222

OPEN IN GOOGLE MAPS

Post adres

Postbus 146
2501 CC Den Haag

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.