TBC-poeptest

KNCV Tuberculosefonds heeft een baanbrekende poeptest ontwikkeld om tuberculose bij kinderen te diagnosticeren. De test is eenvoudig, goedkoop, kindvriendelijk en een enorme doorbraak in de TBC-bestrijding. Het streven is dat kinderen overal ter wereld binnen een paar jaar toegang hebben tot de poeptest.

De diagnose TBC wordt gesteld op basis van sputum dat uit de longen wordt opgehoest.Voor kinderen, en met name voor kleine kinderen onder de vijf jaar, is het moeilijk om sputum op te hoesten. Ze slikken het door, waardoor het in de maag terechtkomt. Daarom wordt het met een slangetje door de neus uit de maag gehaald. Deze procedure is echter pijnlijk en erg traumatiserend voor het kind en daarmee ook ingrijpend voor ouders en zorgverleners.

Dit onderzoek is bovendien niet beschikbaar in de gewone, kleinere gezondheidscentra, waardoor zieke kinderen lang moeten reizen voor de pijnlijke TBC-diagnose. De reis is kostbaar en het kind moet vaak één of zelfs meerdere nachten in het ziekenhuis worden opgenomen. Deze barrières kunnen ertoe leiden dat de diagnose TBC vaak niet of te laat wordt gesteld. Soms wordt de diagnose zelfs zonder test aangenomen. Dit kan weer leiden tot een onjuiste behandeling.

Is er een oplossing? Ja!

KNCV Tuberculosefonds heeft uit eigen middelen een simpele poeptest ontwikkeld. Een test die in elk eenvoudig laboratorium kan worden uitgevoerd: pijnloos, snel en betrouwbaar. Deze poeptest is bovendien eenvoudig beschikbaar te stellen in de kleinere gezondheidscentra waar ouders meestal met hun zieke kind als eerste hulp gaan zoeken.

Hoe zijn we hierop gekomen?

Het is al lang bekend dat zieke patiënten TBC-bacteriën ook met hun poep uitscheiden. En poep is natuurlijk makkelijk en pijnloos te verkrijgen, ook bij de allerkleinsten! Echter, alleen technisch hoogstaande laboratoria kunnen TBC-bacteriën in poep aantonen met ingewikkelde procedures. Die laboratoria zijn erg schaars, met name in de landen waar TBC veel voorkomt.

KNCV Tuberculosefonds ging echter aan de slag met de materialen die in kleine laboratoria wél voorhanden zijn en gebruikte de TBC-Xpert testkit, die met behulp van sputum het DNA van de TBC-bacil opspoort. We ontwikkelden een uiterst simpele methode om dezelfde testkit voor poep- in plaats van sputummonsters te gebruiken. En dat lijkt te zijn gelukt! De allereerste experimenten van deze snelle poeptest met behulp van de Xpert testkit hebben plaats gevonden en tonen het succes aan van deze eenvoudige methode.

Dit is natuurlijk een enorme doorbraak, omdat we hiermee de grote barrières om levensbedreigende (resistente) TBC bij kinderen op te sporen, kunnen opheffen. Hierbij gebruiken we de Xpert-tests die in veel landen zelfs op lokaal niveau aanwezig zijn. Dit vergemakkelijkt snelle uitbreiding en toegang, tegen relatief lage kosten.

Alle kinderen toegang tot poeptest

De bewijslast en de verfijning van de poeptest hebben nu prioriteit en KNCV Tuberculosefonds doet er alles aan om dit voor elkaar te krijgen. Het streven is dat alle kinderen ter wereld over een paar jaar toegang hebben tot de poeptest. Nu sterven dagelijks 640 kinderen aan TBC. Onnodig. Als TBC op tijd wordt vastgesteld, kan de ziekte goed worden behandeld en kunnen kinderen genezen.

Meer informatie over de poeptest kunt u ook lezen op onze website

Help mee voor een wereld zonder tuberculose

Tuberculose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de Mycobacterium tuberculosis.

De meest gestelde vragen over tuberculose:

Wat is tuberculose?

Hoe merk ik dat ik tuberculose heb?

Is tuberculose altijd besmettelijk?

Bestaat er een vaccinatie tegen tuberculose?

Overzicht van alle vragen

Om TBC de wereld uit te krijgen is uw support onmisbaar!

Doneren:

Eénmalig of maandelijks

Nalaten met een goed gevoel

Neem KNCV Tuberculosefonds op in uw testament

Heeft u iets te vieren?

Doneer aan KNCV Tuberculosefonds via geef.nl

Steun ons gratis bij een boeking via booking.com

Booking.com/supportkncvtbc

Deel uw ervaring met tuberculose

Dwalen in verhalen

Wereldwijd sterven elke dag nog ruim 4.000 mensen aan TBC. Onnodig, want tuberculose is te genezen!

Wat wij doen

Over ons

Waar we werken wereldwijd

Voor zorgprofessionals in Nederland

Bij- en nascholing

Onderzoek

Ondersteuning van patienten

Bezoek adres

KNCV Tuberculosefonds
Maanweg 174
2516 AB Den Haag
+31 70 416 7222

OPEN IN GOOGLE MAPS

Post adres

Postbus 146
2501 CC Den Haag

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.