‘Rich Heritage, Bright Future’: Een terugblik op 120 jaar tuberculosebestrijding

Op maandag 6 november vierden we het 120-jarig bestaan van KNCV Tuberculosefonds in het Naturalis Museum in Leiden. Dit evenement bracht een verscheidenheid aan mensen en organisaties samen, die één doel delen: Een wereld vrij van tuberculose (TBC). Het thema van de middag was ‘Rich Heritage, Bright Future’, en symboliseert alles wat het Tuberculosefonds tot nu toe heeft bereikt en de veelbelovende uitkomsten die worden voorzien in de nabije toekomst.

Tijdens deze bijeenkomst stond één ding centraal: we zijn niet ver verwijderd van een wereld vrij van TBC – een ziekte die in Nederland nog maar weinig voorkomt, maar wereldwijd voor 1,6 miljoen sterftegevallen per jaar zorgt. Met 120 jaar aan ervaring in TBC-bestrijding, een effectief, nieuw vaccine in de pijplijn, en een erg vruchtbare United Nations High Level Meeting over tuberculose achter de rug, is het einde aan de pandemie TBC nabij. Door samen te werken, realiseren we een wereld vrij van TBC tegen 2030.

Bekijk onze terugblik hier (Engelstalig):

Dank aan Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet

Esther van Rijswijk was moderator tijdens de jubileumviering. Na een kick-off van Mustapha Gidado, Algemeen Directeur van KNCV Tuberculosefonds, gaf Esther het woord aan Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet, beschermvrouw van het Tuberculosefonds: “Ik ben vereerd en dankbaar dat ik vandaag in uw aanwezigheid mag zijn om een buitengewone mijlpaal te vieren van KNCV Tuberculosefonds: 120 jaar vastberaden inzet voor de strijd tegen tuberculose in Nederland en wereldwijd.”

Nadat Prinses Margriet vertelde over haar familiegeschiedenis met tuberculose, voegde ze toe: “De afgelopen eeuw zijn we getuige geweest van opmerkelijke vooruitgang in de strijd tegen tuberculose… Jullie collectieve inspanningen hebben een diepgaande impact over de mondiale gezondheidszorg.”

Leven en omgaan met TBC in Nederland

Toen Esther werd gevraagd om deze bijeenkomst te modereren dacht ze: “Leuk! Maar ook: TBC? Hoezo? In Nederland?“ Tijdens haar interview met Niesje Jansen, Team Lead KNCV Nederland, Nellie Hagendoorn van GGD Groningen, en ervaringsdeskundigen Marike Mijland, Annemarie Kuijvenhoven en Peter Halsema leerde ze dat een pandemie als tuberculose geen grenzen kent.

Marike en Annemarie zijn de ouders van Yael, een Nederlands meisje dat nooit verder is geweest dan Belgie, dat op 4-jarige leeftijd overleed aan TBC. Na een erg gecompliceerd ziektebed, werd pas na Yaels overlijden ontdekt dat ze tuberculose in haar hersenstam had. Lees hier meer over het verhaal van Yael.

Peter had zelf tuberculose gehad. Hij werd ziek in oktober 2020, had koortsstuipen en viel 10 kilo af. Na een lange herstelperiode met veel medicatie, is Peter gelukkig hersteld van TBC. Waarna Esther de vraag stelde aan Nellie: „Zijn deze verhalen typisch of juist heel bijzonder?“ Nellie legde uit dat dit per persoon verschilt en dat – omdat TBC in Nederland nog maar zo weinig voorkomt – ieder verhaal heel uniek is. Niesje voegde toe dat tuberculose bij gemiddeld 667 mensen wordt vastgesteld per jaar. „Dat zijn twee personen per dag.“

Uit de verhalen van Yael en Peter leren we dat niemand veilig is totdat we allemaal veilig zijn. De Nederlandse gezondheidzorg is niet meer berekend om tuberculose, en daarom duurt het vaak te lang voor de diagnose wordt gesteld. Maar het komt nog steeds voor.

Dankbetuigingen en steun

Eliud Wandwalo, hoofd van tuberculose bij The Global Fund, vertelde over zijn jarenlange persoonlijke en professionele relatie met het Tuberculosefonds. “Ik wil de Nederlandse regering, de collega’s en vrienden van het Tuberculosefonds bedanken voor de enorme steun die jullie hebben verleend om een einde te maken aan tuberculose.”

Tereza Kasaeva, directeur van het Global TB Programme van de WHO, sprak haar dank uit aan het Tuberculosefonds: “Het is een groot genoegen om hier vandaag te zijn en u te vergezellen op deze bijzondere dag om het 120-jarig jubileum te vieren, en om samen met mijn collega Askar Yedilbayev de WHO te vertegenwoordigen. We zijn allemaal ontzettend trots op onze samenwerking. “

Ook Anne Kuik, Tweede Kamerlid namens het CDA en de drijvende kracht achter de Dutch Global Health Strategy, kwam aan het woord en inspireerde ons met haar toewijding aan het beëindigen van TBC in Nederland en daarbuiten.

Naast de aanwezige eregasten willen we ook alle andere aanwezigen bedanken voor hun steun. Het was geweldig om te zien hoe de aanwezigen hun krachten bundelen om ons gezamenlijke doel te omarmen: een wereld vrij van tuberculose. Jullie aanwezigheid en betrokkenheid geven ons de kracht om door te gaan met onze missie.

Maar onze dankbaarheid reikt verder dan de mensen die fysiek aanwezig waren. We willen ook onze dank uitspreken aan de particulieren en bedrijven die KNCV Tuberculosefonds ondersteunen. Jullie donaties maken het mogelijk om levens te redden en de verspreiding van tuberculose te stoppen.

Call to action – een belofte van alle aanwezigen

KNCV Tuberculosefonds is vastbesloten om door te gaan met de strijd tegen tuberculose, en met de steun van al onze supporters, zowel in de zaal als daarbuiten, zijn we ervan overtuigd dat we ons doel zullen bereiken.

In zijn afsluitende toespraak, eiste Mustapha Gidado een belofte aan alle bezoekers van de bijeenkomst en daarbuiten: “Ik wil vandaag iedereen oproepen om samen een einde te maken aan tuberculose. Daarom roep ik op tot 1: Uw absolute actie… Bij het verlaten van deze ruimte, belooft u dat u op de één op andere manier actie onderneemt om tuberculose tegen 2030 te beëindigen. 2: U belooft uw tijd en middelen te besteden aan het beëindigen van tuberculose. En 3: U GELOOFT dat het beëindigen van tuberculose in 2030 haalbaar en mogelijk is. Het is nu tijd voor actie. En samen kunnen we tuberculose beëindigen.”

Help mee voor een wereld zonder tuberculose

Tuberculose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de Mycobacterium tuberculosis.

De meest gestelde vragen over tuberculose:

Wat is tuberculose?

Hoe merk ik dat ik tuberculose heb?

Is tuberculose altijd besmettelijk?

Bestaat er een vaccinatie tegen tuberculose?

Overzicht van alle vragen

Om TBC de wereld uit te krijgen is uw support onmisbaar!

Doneren:

Eénmalig of maandelijks

Donatie opzeggen

Nalaten met een goed gevoel

Neem KNCV Tuberculosefonds op in uw testament

Heeft u iets te vieren?

Doneer aan KNCV Tuberculosefonds via geef.nl

Steun ons gratis bij een boeking via booking.com

Booking.com/supportkncvtbc

Deel uw ervaring met tuberculose

Dwalen in verhalen

Wereldwijd sterven elke dag nog ruim 4.000 mensen aan TBC. Onnodig, want tuberculose is te genezen!

Wat wij doen

Over ons

Waar we werken wereldwijd

Voor zorgprofessionals in Nederland

Bij- en nascholing

Onderzoek

Ondersteuning van patienten

Bezoek adres

KNCV Tuberculosefonds
Maanweg 174
2516 AB Den Haag
+31 70 416 7222

OPEN IN GOOGLE MAPS

Post adres

Postbus 146
2501 CC Den Haag

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.