Onderzoek tuberculose-poeptest: Een revolutionaire, nauwkeurige en pijnloze diagnose voor kinderen met tuberculose

In een recent onderzoek, uitgevoerd door het Ethiopian Public Health Institute (EPHI), KNCV Tuberculosefonds en anderen, is de diagnostische nauwkeurigheid, haalbaarheid en aanvaardbaarheid van het diagnosticeren van tuberculose (TBC) bij kinderen op basis van poep uitgebreid geëvalueerd. Vooral voor jonge kinderen is een diagnose op basis van ontlasting een mooi alternatief voor de ingewikkelde, stressvolle en pijnlijke methode die nu nog het meest gebruikelijk is. 

Testen voor TBC op basis van ontlasting wordt sinds 2021 aanbevolen door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het Tuberculosefonds heeft eerder de Simple One-Step (SOS) Stool method (TBC-poeptest) ontwikkeld, dat gebruikmaakt van ontlasting voor de diagnose van TBC bij kinderen.  

Het onderzoek, geleid door Bazezew Yenew, onderzoeksmedewerker bij EPHI, en Petra de Haas, laboratoriumadviseur bij KNCV en bedenker van de eerdergenoemde TBC-poeptest, vergelijkt diagnose op basis van poep met traditionele methoden voor het testen op TBC, zoals kweek, klinische diagnose, en Xpert-Ultra op ademhalingsmonsters (RS), ook bekend als sputum. Volwassenen kunnen sputum ophoesten, dat vervolgens kan worden onderzocht op TBC. Voor kleine kinderen die geen sputum kunnen ophoesten, is echter een invasieve en pijnlijke procedure nodig om het ingeslikte sputum uit de maag te halen. Met de TBC-poeptest kan dit uit een ontlastingsmonster worden gehaald en onderzocht. 

Bevindingen van het onderzoek 

Aan het onderzoek namen 898 kinderen deel met vermoedelijke longtuberculose. De diagnostische nauwkeurigheid van de TBC-poeptest werd vergeleken met kweek, Xpert-Ultra op ademhalingsmonsters, en de klinische diagnose. De gevoeligheidsschattingen voor testen op basis van ontlasting varieerden van 59,0% tot 76,8%, waarbij de specificiteit voor alle vergelijkingen hoger was dan 98,8%. Deze resultaten tonen aan dat testen op basis van ontlasting een haalbaar alternatief is voor traditionele methoden voor de diagnose van TBC bij kinderen. 

Daarnaast demonstreert het onderzoek de haalbaarheid en aanvaardbaarheid van de nieuwe methode onder laboratoriumpersoneel en zorgverleners. Laboratoriumpersoneel vond het verzamelen van ontlasting haalbaar en de TBC-poeptest eenvoudig om uit te voeren. Opvallend is dat een aanzienlijke meerderheid van de zorgverleners (75%) een voorkeur aangeeft voor een op ontlasting-gebaseerde TBC-diagnose boven andere standaard RS-tests. 

Conclusie 

Uit het onderzoek blijkt dat testen met de stoelgang een goed alternatief biedt voor RS-testen op TBC bij kinderen die niet spontaan een sputummonster kunnen ophoesten en anders pijnlijke procedures moeten ondergaan om het sputum te verkrijgen voor diagnose. Wat zowel de kinderen als de zorgverleners een nauwkeurige, gemakkelijke, minder stressvolle en pijnvrije methode biedt, die tot de juiste diagnose leidt. 

Klik hier om het onderzoek te lezen (Engelstalig), of hier om meer recentere publicaties van KNCV te bekijken. 

Help mee voor een wereld zonder tuberculose

Tuberculose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de Mycobacterium tuberculosis.

De meest gestelde vragen over tuberculose:

Wat is tuberculose?

Hoe merk ik dat ik tuberculose heb?

Is tuberculose altijd besmettelijk?

Bestaat er een vaccinatie tegen tuberculose?

Overzicht van alle vragen

Om TBC de wereld uit te krijgen is uw support onmisbaar!

Doneren:

Eénmalig of maandelijks

Nalaten met een goed gevoel

Neem KNCV Tuberculosefonds op in uw testament

Heeft u iets te vieren?

Doneer aan KNCV Tuberculosefonds via geef.nl

Steun ons gratis bij een boeking via booking.com

Booking.com/supportkncvtbc

Deel uw ervaring met tuberculose

Dwalen in verhalen

Wereldwijd sterven elke dag nog ruim 4.000 mensen aan TBC. Onnodig, want tuberculose is te genezen!

Wat wij doen

Over ons

Waar we werken wereldwijd

Voor zorgprofessionals in Nederland

Bij- en nascholing

Onderzoek

Ondersteuning van patienten

Bezoek adres

KNCV Tuberculosefonds
Maanweg 174
2516 AB Den Haag
+31 70 416 7222

OPEN IN GOOGLE MAPS

Post adres

Postbus 146
2501 CC Den Haag

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.