Iddirs in Ethiopië helpen tuberculose bij kinderen voorkomen

In Ethiopië helpen vrouwelijke zelfhulpverenigingen, zogenaamde ‘Iddirs’, bij het voorkomen van tuberculose (TBC) bij kinderen. Deze vrouwen krijgen een opleiding waarin ze kennis en vaardigheden opdoen om kinderen met een risico op TBC te identificeren en ondersteuning te bieden bij de preventieve behandeling.

Het identificeren en preventief behandelen van kinderen met een risico op TBC, is ongelooflijk belangrijk. Naast een vroege en snelle diagnose, is goed contactonderzoek en de juiste behandeling onmisbaar om tuberculose de wereld uit te krijgen. Of zelfs om in de toekomst een pandemie, zoals COVID-19, te kunnen voorkomen.

Het probleem
Ethiopië is een land met veel TBC-patiënten en mist naar schatting een derde van alle TBC-besmettingen per jaar. Jonge kinderen die in nauw contact staan met besmettelijke longtuberculose, bijvoorbeeld doordat familieleden TBC hebben, lopen een hoog risico op latente tuberculose-infectie (LTBI).  Ze zijn dan besmet met de TBC-bacterie en kunnen de ziekte TBC ontwikkelen. Ondanks huidige maatregelen blijft de behandeling van latente tuberculose bij kinderen een punt van zorg in Ethiopië. Ruim een derde van de in aanmerking komende kinderen jaar krijgt niet de aanbevolen medicatie en het voltooiingspercentage van de behandeling is in sommige gebieden slechts 12%.

Wat we doen
Om hier iets aan te veranderen, ging KNCV Tuberculosefonds via het TB REACH Wave 7 project in Ethiopië een samenwerking aan met de lokale ngo Love In Action Ethiopia. Samen ontwikkelden ze een community-based servicemodel.

278 vrouwelijke leiders van de lokale Civil Society Organization (CSO) -Idders genaamd- en hun vrijwilligers, worden opgeleid om:

  • risico lopende kinderen te identificeren en te koppelen aan gezondheidsinstellingen;
  • contactonderzoek te doen;
  • de behandeling van het kind te begeleiden door onder andere huisbezoeken en dagelijkse sms-berichten aan de ouders;
  • bijeenkomsten te organiseren;
  • hun communicatieve vaardigheden te ontwikkelen zodat ze bijvoorbeeld toespraken kunnen houden.

De Iddirs richten zich met name op moeders, zij spelen een belangrijke rol bij de medische behandelingen van hun kinderen. Door gebrek aan kennis over de voordelen van een preventieve behandeling, heerst er soms onwil om medicatie te geven aan ‘gezonde’ kinderen.

Een van de deelnemers aan de training zei:

Deze training heeft me laten zien dat ik een capabele vrouw ben. Mijn bewustzijn over TBC is volledig veranderd en ik ben in staat om mijn gemeenschap te helpen de ziekte te voorkomen. Ik kan niet wachten om kinderen te vinden die aan TBC zijn blootgesteld, ze te koppelen aan een gezondheidsinstelling voor TPT en ze vervolgens te ondersteunen totdat ze de behandeling hebben afgerond. Ik denk dat er geen werk zo gezegend is als het redden van levens van kinderen”.

Het resultaat
Inmiddels zijn 397 kinderen preventief behandeld, het behandelingspercentage was 97% voor het eerste cohort van ingeschreven personen en bijwerkingen waren zeldzaam.

Lees hier het verhaal van Selamawit, wiens gezin direct profijt heeft gehad van de inzet van de lokale iddirs en hun vrijwilligersnetwerken. Dankzij dit project werden de TBC-besmettingen op tijd geïdentificeerd in haar familie.

 

Het opleiden van de Iddirs is een initiatief van KNCV Tuberculosefonds in samenwerking met Love in Action Ethiopia(LIEA). Het maakt onderdeel uit van het TB REACH Wave 7 project van Stop TB Partnership en wordt gefinancierd door de regering van CanadaBill & Melinda Gates Foundation en USAID.

Dit verhaal is bijgedragen door Abdulsemed Assefa en Degu Jerene Dare met input van Dawit Assefa, Ahmed Bedru en Stephanie Borsboom.

Help mee voor een wereld zonder tuberculose

Tuberculose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de Mycobacterium tuberculosis.

De meest gestelde vragen over tuberculose:

Wat is tuberculose?

Hoe merk ik dat ik tuberculose heb?

Is tuberculose altijd besmettelijk?

Bestaat er een vaccinatie tegen tuberculose?

Overzicht van alle vragen

Om TBC de wereld uit te krijgen is uw support onmisbaar!

Doneren:

Eénmalig of maandelijks

Nalaten met een goed gevoel

Neem KNCV Tuberculosefonds op in uw testament

Heeft u iets te vieren?

Doneer aan KNCV Tuberculosefonds via geef.nl

Steun ons gratis bij een boeking via booking.com

Booking.com/supportkncvtbc

Deel uw ervaring met tuberculose

Dwalen in verhalen

Wereldwijd sterven elke dag nog ruim 4.000 mensen aan TBC. Onnodig, want tuberculose is te genezen!

Wat wij doen

Over ons

Waar we werken wereldwijd

Voor zorgprofessionals in Nederland

Bij- en nascholing

Onderzoek

Ondersteuning van patienten

Bezoek adres

KNCV Tuberculosefonds
Maanweg 174
2516 AB Den Haag
+31 70 416 7222

OPEN IN GOOGLE MAPS

Post adres

Postbus 146
2501 CC Den Haag

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.