Ontmoet Ruth Chivasa

netty_kamp_c_img_0036_landscape

“Ik wil graag voorlichting gaan geven over tbc aan de gedetineerden. … De gevangenen zouden heel enthousiast zijn! Ze hebben de kennis nodig..”

Ruth Chivasa (31 jaar) is dorpsgezondheidswerker (mantelzorgster) uit het dorp Whawha in Zimbabwe. Ruth verloor haar moeder aan tuberculose (tbc). Haar moeder zocht geen medische hulp omdat ze geloofde dat tbc door hekserij werd veroorzaakt, en dat er dus geen behandeling tegen bestand was. Nu is Ruth zelf in de zorg getraind, en weet wel beter. Al sinds 2007 zorgt Ruth voor mensen in de gemeenschap met een hiv-infectie, toen hiv zwaar toesloeg omdat er nog geen virusremmers beschikbaar waren. Als vrouw van een gevangenisbewaarder zorgde zij als vrijwilliger voor de vele zieke gezinsleden onder de 2000 personeelsleden van de gevangenis in haar woonplaats. Ze vertelt: “Ik was op de juiste plaats om mensen in nood te helpen, het was gewoon een roeping van God”. Ze heeft veel patiënten bijgestaan, maar veel van hen zijn overleden omdat er nog geen behandeling beschikbaar was.
Ruth volgde in 2010 een opleiding als village health worker, gevolgd door een training van 6 weken in het gezondheidscentrum van de gevangenis, en daarna een nascholing van 5 weken. Vervolgens werd ze ingezet in de moeder-en-kindzorg en in de zorg voor mensen met hiv/aids. Ze zegt: ”In eerste instantie raakte ik in paniek, maar later kreeg ik er plezier in.” “Ik heb de vrouw van een gevangenisbewaarder verzorgd, zij had zowel hiv als tbc. Ik was toen niet bang. Maar nu, met die medicijnresistente tuberculose (MDR-tbc), ben ik wel heel erg bang geworden. Ik wil er meer van weten: Hoe kan ik mezelf beschermen? Ik heb geen beschermende kleren en ik maak mij zorgen. Wie zorgt er voor mij als ik MDR-tbc krijg?

Ik werk nu nog niet met tbc-patiënten, ook omdat veel mensen hun ziekte nog geheim houden, en verpleegkundigen en dorpsgezondheidswerkers werken niet samen in de gevangenis. Ik wil in de toekomst graag voorlichting gaan geven over tbc, ook aan gedetineerden. Ik wil graag voorlichting gaan geven over tbc aan de gedetineerden. Het zijn er rond 3000, en ze worden nu heel erg verwaarloosd. Ik verwacht dat de informatie over tbc voor gedetineerden zich ook snel zal verspreiden naar andere gevangenissen. De gedetineerden zouden heel enthousiast zijn! Over hoe je jezelf moet beschermen, en voor anderen kunt zorgen. Ze hebben de kennis nodig en de mogelijkheden om er iets aan te doen.”