Opleiding van onderzoekers in Ethiopië

Programmatisch onderzoek is van groot belang voor de verbetering van tbc-bestrijding. Ethiopië heeft veel ervaring met dit type onderzoek, maar minder met het omzetten van Ethiopie kinderen 2013onderzoeksresultaten naar beleid of de praktijk. In 2012 startte het Ethiopische Ministerie van Volksgezondheid daarom samen met KNCV, USAID en andere partners een programma voor het vergroten van de interne capaciteit voor gezondheidszorgonderzoek in Ethiopië.

De resultaten werden in december 2014 gepubliceerd als bijlage bij het online vaktijdschrift de Public Health Action. Regionale teams in Ethiopië deden onderzoek, gericht op nationale en regionale prioriteiten. Om te profiteren van lokale expertise en de duurzaamheid te vergroten werd ook een trainingsprogramma voor mentoren uit het land opgenomen. De bestaande capaciteit werd uitgebreid via een subsidieprogramma voor tbc-onderzoekers. Ook was er steun voor het Ethiopische Tuberculosis Research Advisory Committee (TRAC) en er werden regionale ethische commissies ingesteld en versterkt. Samen met TRAC gaf KNCV intensieve, modulair opgezette trainingen voor operationeel tbc-programma onderzoek aan regionale teams. Deze teams bestonden uit medewerkers van tbc- en tbc/ hiv-programma’s en wetenschappers. Er werden 52 personen opgeleid, die 13 projecten uitvoerden. Acht onderzoeken werden ondersteund met subsidies. Deelnemers kwamen uit alle regio’s. Alle 13 onderzoeken werden met succes voltooid.

Maak kennis met Abraham Tesfaye

Maak kennis met Abraham Tesfaye
Maak kennis met Abraham Tesfaye, hoofd Gezondheidsonderzoek en Laboratoriumdiensten

Abraham Tesfaye is hoofd van de instelling voor Gezondheidsonderzoek en Laboratoriumdiensten van het Gezondheidsbureau van Addis Ababa-stad. Hij heeft verschillende opleidingen gevolgd in gezondheidszorgonderzoek, dat werd georganiseerd door het USAID-gefinancierde TB Care I Project (de voorloper van Challenge TB).

Het TB Care I project gaf deze trainingen als onderdeel van het plan voor de opbouw van lokale capaciteit in gezondheidszorgonderzoek. De trainingen waren er primair op gericht om lokale onderzoekers op te leiden in het maken van onderzoeksvoorstellen, het analyseren van onderzoeksdata en het schrijven van wetenschappelijke rapporten en publicaties.

Ook werd steun gegeven voor mentorschapsprogramma’s en voor de publicatie van onderzoeksresultaten. Abraham ontwikkelde diverse studies en nam ook deel aan nationale en internationale onderzoekscompetities. Dankzij zijn onderzoeken konden hiaten in de zorg goed in kaart worden gebracht. Dit leidde vervolgens tot meer succes in de uitkomsten van de programma’s voor medische zorg en ziektepreventie.

“Deze activiteiten helpen mij in mijn werk, en op mijn beurt help ik weer de gemeenschap” zei Abraham, doelend op het effect van de trainingen op zijn eigen wetenschappelijke werk.

Abraham studeert nu door voor zijn promotie.

Help mee voor een wereld zonder tuberculose

Tuberculose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de Mycobacterium tuberculosis.

De meest gestelde vragen over tuberculose:

Wat is tuberculose?

Hoe merk ik dat ik tuberculose heb?

Is tuberculose altijd besmettelijk?

Bestaat er een vaccinatie tegen tuberculose?

Overzicht van alle vragen

Om TBC de wereld uit te krijgen is uw support onmisbaar!

Doneren:

Eénmalig of maandelijks

Donatie opzeggen

Nalaten met een goed gevoel

Neem KNCV Tuberculosefonds op in uw testament

Heeft u iets te vieren?

Doneer aan KNCV Tuberculosefonds via geef.nl

Steun ons gratis bij een boeking via booking.com

Booking.com/supportkncvtbc

Deel uw ervaring met tuberculose

Dwalen in verhalen

Wereldwijd sterven elke dag nog ruim 4.000 mensen aan TBC. Onnodig, want tuberculose is te genezen!

Wat wij doen

Over ons

Waar we werken wereldwijd

Voor zorgprofessionals in Nederland

Bij- en nascholing

Onderzoek

Ondersteuning van patienten

Bezoek adres

KNCV Tuberculosefonds
Maanweg 174
2516 AB Den Haag
+31 70 416 7222

OPEN IN GOOGLE MAPS

Post adres

Postbus 146
2501 CC Den Haag

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.