Vooroorlogs TBC-huisje in de tuin van Rijksmuseum Boerhaave

In de binnentuin van Rijksmuseum Boerhaave in Leiden is vanaf vandaag een vooroorlogs TBC-huisje te zien. Amito Haarhuis, directeur van het museum, verrichte de ceremoniële opening van het huisje samen met Mustapha Gidado, directeur van KNCV Tuberculosefonds.

Het kleine houten huisje herinnert aan de periode 1920-1930, toen Nederland op grote schaal met tuberculose (TBC) werd geconfronteerd. Zo’n tien jaar geleden schonk een particuliere eigenaar het museum dit vooroorlogse TBC-huisje. Het huisje stond in zijn tuin en deed dienst als schuurtje. De natuurelementen hadden duidelijk hun sporen nagelaten op het houten gebouwtje, dat nu minstens tachtig jaar oud moet zijn.

Du Prie bouw en ontwikkeling uit Leiden is gespecialiseerd in restauratie van monumenten en bood onlangs aan het huisje kosteloos te restaureren voor het museum. De vakmannen vonden onder de verflagen sporen van de oorspronkelijke kleur en hebben het huisje ook teruggebracht in deze grasgroene kleur.

Rijksmuseum Boerhaave transformeerde het tot een historische kijkdoos met meubilair, foto en film die meer inzicht geven aan de behandelingen van destijds. De blik op het verleden is aangevuld met informatie van actueel medisch onderzoek naar het opsporen, de bestrijding en de genezing van TBC.

Lange tijd dacht men dat TBC erfelijk was, totdat de Duitse arts Robert Koch in 1882 de bacterie ontdekt die de ziekte veroorzaakt. Door de komst van antibiotica is TBC vanaf de jaren ‘50 goed te behandelen. Tot die tijd zijn frisse lucht en zonlicht de enige therapie.

Heilzaam huurhuisje

Vroeger kon je deze demontabele TBC-huisjes bij een kruisvereniging of bij een sanatorium huren of kopen. Zo kreeg een tuberculosepatiënt die geen geld had voor een dure kuur in de frisse berg- of zeelucht, toch de kans om van heilzame rust, licht en zuivere lucht te genieten. TBC-huisjes stonden bij elkaar op het terrein van de kruisvereniging en soms in de tuin van de TBC-patiënt. De demontabele huisjes waren voorzien van veel glas en stonden op een draaicirkel, zodat ze met de zon konden meedraaien. Vaak lagen patiënten maandenlang in zo’n huisje om hun gezondheid weer terug te krijgen.

Dit TBC-huisje verwijst ook naar onze tijdelijke tentoonstelling ‘Besmet!’ die gaat over de ontwrichtende werking van infectieziekten door de eeuwen heen. In dat opzicht is dit huisje zowel historisch als actueel. In Nederland is tuberculose op dit moment namelijk een goed te behandelen infectieziekte, maar wereldwijd ligt dat anders. Op corona na, is tuberculose de meest dodelijke infectieziekte ter wereld met 1,5 miljoen doden per jaar. En dat is onnodig, want met de juiste behandeling is het te genezen.”, aldus museumdirecteur Amito Haarhuis.

Dat is ook de reden dat KNCV Tuberculosefonds werd uitgenodigd om gezamenlijk het TBC-huisje te openen. Het Nederlandse Tuberculosefonds is een van de belangrijkste spelers in de wereldwijde bestrijding van TBC. “In Nederland wordt vaak gedacht dat tuberculose een ziekte van vroeger is, maar dat is het niet. Ook hier in Nederland komt het nog voor. Zo’n 700 mensen per jaar worden hier ziek door TBC. Onlangs is er zelfs een vierjarig Nederlands kindje aan overleden”, vertelde Mustapha Gidado bij de opening. “Zolang deze ziekte in de wereld nog aanwezig is, zijn we hier ook niet veilig. Dat hebben we met corona ook gezien. Het is belangrijk om daar bewustwording voor te creëren en dit huisje draagt daaraan bij. Het emotioneert mij dat het zo mooi is gerestaureerd en hier tentoongesteld staat. Het herinnert aan vroeger, maar vertelt ook over vandaag. Het is belangrijk dat mensen weten dat tuberculose wereldwijd nog zoveel leed veroorzaakt. Dat moeten we stoppen.

Het museum zal de aankomende maanden extra activiteiten organiseren om het huisje en de ziekte onder de aandacht te brengen.

Help mee voor een wereld zonder tuberculose

Tuberculose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de Mycobacterium tuberculosis.

De meest gestelde vragen over tuberculose:

Wat is tuberculose?

Hoe merk ik dat ik tuberculose heb?

Is tuberculose altijd besmettelijk?

Bestaat er een vaccinatie tegen tuberculose?

Overzicht van alle vragen

Om TBC de wereld uit te krijgen is uw support onmisbaar!

Doneren:

Eénmalig of maandelijks

Nalaten met een goed gevoel

Neem KNCV Tuberculosefonds op in uw testament

Heeft u iets te vieren?

Doneer aan KNCV Tuberculosefonds via geef.nl

Steun ons gratis bij een boeking via booking.com

Booking.com/supportkncvtbc

Deel uw ervaring met tuberculose

Dwalen in verhalen

Wereldwijd sterven elke dag nog ruim 4.000 mensen aan TBC. Onnodig, want tuberculose is te genezen!

Wat wij doen

Over ons

Waar we werken wereldwijd

Voor zorgprofessionals in Nederland

Bij- en nascholing

Onderzoek

Ondersteuning van patienten

Bezoek adres

KNCV Tuberculosefonds
Maanweg 174
2516 AB Den Haag
+31 70 416 7222

OPEN IN GOOGLE MAPS

Post adres

Postbus 146
2501 CC Den Haag

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.