Hoe merk ik dat ik tuberculose heb?

Als je geïnfecteerd bent met de tuberculosebacterie hoef je hier niets van te merken. Ongeveer 10 procent van de mensen die geïnfecteerd zijn, ontwikkelen daadwerkelijk de ziekte tuberculose.

De symptomen van tuberculose

symptomen

De klachten die voorkomen bij de ziekte tuberculose zijn hele algemene klachten die ook bij veel andere ziektebeelden kunnen optreden. Dit maakt het herkennen van de ziekte vaak lastig. De meest voorkomende klachten in het beginstadium van tuberculose zijn nachtzweten, vermoeidheid, koorts, gebrek aan eetlust en gewichtsverlies. Mensen met longtuberculose hebben meestal al langere tijd hoestklachten (langer dan drie weken), en geven soms wat (bloederig) slijm op.

Zonder goede behandeling kan de patiënt steeds ernstiger ziek worden en uiteindelijk zelfs overlijden. Het is dus essentieel om tuberculose tijdig te ontdekken en te behandelen. Neem daarom bij klachten contact op met uw huisarts of met de afdeling TBC-bestrijding van de GGD.

Tuberculose kan ook voorkomen in andere organen dan de longen, bijvoorbeeld in de lymfeklieren. In dat geval zullen er ook andere klachten zijn.