Waarom is de KNCV poeptest nu zo belangrijk?

Elk jaar gaan er meer dan 233.000 kinderen dood aan tuberculose (TBC). Onnodig, want TBC is te genezen. Het is wereldwijd infectieziekte nummer één en eist meer levens dan enig andere infectieziekte. Van elke drie TBC-gevallen wordt er één niet gevonden. Bij kinderen wordt TBC zelfs bij twee van de drie gevallen gemist. En dit geldt vooral voor de kleinste en meest kwetsbare kinderen.

Waarom wordt TBC te vaak niet geconstateerd?

De diagnose TBC wordt gesteld op basis van slijm dat uit de longen wordt opgehoest (ook wel sputum genoemd). Voor kinderen, en met name voor kleine kinderen onder de vijf jaar, is het moeilijk om zelf slijm uit de longen op te hoesten; zij slikken het namelijk in. Daarom wordt dat sputum met een slangetje door de neus uit de maag of de neusholte gehaald. Deze procedure is echter pijnlijk en erg traumatiserend voor het kind en daarmee ook ingrijpend voor ouders en zorgverleners. Dit onderzoek is bovendien niet beschikbaar in de gewone, kleinere gezondheidscentra, waardoor zieke kinderen lang moeten reizen voor de pijnlijke TBC-diagnose. De reis is kostbaar en het kind moet vaak één of zelfs meerdere nachten in het ziekenhuis worden opgenomen. Deze barrières kunnen ertoe leiden dat de diagnose TBC vaak niet of te laat wordt gesteld. Soms wordt de diagnose zelfs zonder test aangenomen. Dit kan weer leiden tot een onjuiste behandeling.

Is er een oplossing? Ja!

KNCV heeft afgelopen jaar uit eigen middelen een simpele poeptest ontwikkeld. Een test die in elk eenvoudig laboratorium kan worden uitgevoerd: pijnloos, snel en betrouwbaar. Deze poeptest is bovendien eenvoudig beschikbaar te stellen in de kleinere gezondheidscentra waar ouders meestal met hun zieke kind als eerste hulp gaan zoeken.

Hoe zijn we hierop gekomen?

Het is al lang bekend dat zieke patiënten TBC-bacteriën ook met hun poep uitscheiden. En poep is natuurlijk makkelijk en pijnloos te verkrijgen, ook bij de allerkleinsten! Echter, alleen technisch hoogstaande laboratoria kunnen TBC-bacteriën in poep aantonen met ingewikkelde procedures. Die laboratoria zijn erg schaars, met name in de landen waar TBC veel voor komt.

KNCV ging echter aan de slag met de materialen die in kleine laboratoria wél voorhanden zijn en gebruikte de TBC-Xpert testkit, die met behulp van sputum het DNA (het genetische materiaal) van de TBC-bacil opspoort. KNCV heeft vervolgens gedaan wat weinigen mogelijk achten: een uiterst simpele methode ontwikkelen om de Xpert testkit te gebruiken om poep in plaats van sputummonsters te kunnen testen. En dat lijkt te zijn gelukt! De allereerste experimenten van deze snelle poeptest met behulp van de Xpert testkit hebben plaats gevonden en tonen het succes aan van deze eenvoudige methode.

Dit is natuurlijk een enorme doorbraak, omdat we hiermee de grote barrières om levensbedreigende (resistente) TBC bij kinderen op te sporen, kunnen opheffen. Hierbij gebruiken we de Xpert-tests die in veel landen al zelfs op lokaal niveau aanwezig zijn. Dit vergemakkelijkt snelle uitbreiding en toegang, tegen relatief lage kosten. Daarom is het nu tijd voor het Poeptestproject.

Meest gestelde vragen

Klik hier voor de meestgestelde vragen.