Nieuwe behandeling biedt hoop voor XDR-TBC patiënte Hanna

De Oekraiense Hanna is een van de eerste TBC-patienten ter wereld die wordt behandeld met een nieuwe, baanbrekende TBC-behandeling: het BPaL regimen. Deze behandeling voor mensen met extensief resistente tuberculose (XDR TBC), is veel korter dan eerdere behandelingen. Pijnlijke, dagelijkse injecties zijn niet meer nodig. Bovenal is de kans op genezing van deze dodelijke infectieziekte met BPaL naar verwachting veel groter.

KNCV Tuberculosefonds, de lokale NGO OATH, Stop TB Partnership en het National Institute of Phthisiology and Pulmonology kondigden het nieuws aan dat Oekraine als eerste land ter wereld is gestart met deze nieuwe behandeling, die is ontwikkeld door TB Alliance.

De 35-jarige Hanna is dankbaar dat ze hier gebruik van kan maken. “Toen ik hoorde dat ik XDR-TBC had, moest ik huilen en raakte ik in paniek. Daarna ben ik in behandeling genomen”, vertelt ze.

In eerste instantie kon Hanna ook maar moeilijk geloven dat ze XDR-TBC had. Een vorm van tuberculose die heel moeilijk te behandelen is, omdat gangbare medicijnen niet werken. Hanna: Het begon afgelopen juli. Ik kreeg koorts, ruim 39 graden. Ik kreeg als diagnose longontsteking en  antibiotica voorgeschreven. Bij een controle X-ray bleken mijn longen echter niet verbeterd. Toen ben ik verwezen naar een TBC-arts.”

De arts stelde XDR-TBC vast en Hanna werd direct opgenomen. Haar moeder zorgt zolang voor Hanna’s twee kinderen, de vijfjarige Darya en dertienjarige Dmytro. “Ik mis ze ontzettend en maak me zorgen”, vertelt Hanna. Maar tegelijk is ze ook hoopvol. “Ik kijk met optimisme en vertrouwen naar mijn toekomst, hoop op een snel herstel. Ik wil echt zo snel mogelijk terugkeren naar mijn familie.”

Haar behandeling met het BPaL-regimen zal in totaal zes maanden duren. Dat is een flink stuk korter dan de 18 tot 24 maanden die tot nog toe gangbaar was voor de behandeling van XDR-TBC. In die behandeling zijn pijnlijke, dagelijkse injecties noodzakelijk. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie herstelt momenteel slechts 43 procent van deze patiënten. In de clinical trial van BPaL – zonder pijnlijke injecties – genas 90 procent.

Hanna: “Ik denk dat ik geluk heb gehad, ik ben blij dat ik deze kortere behandeling zonder injecties krijg en ga ervan uit dat ik snel zal genezen.”

In andere landen wordt door onder meer KNCV Tuberculosefonds, TB Alliance en Stop TB Partnership ook hard gewerkt om BPaL beschikbaar te maken voor XDR-TBC patiënten. Hanna onderschrijft hoe ontzettend belangrijk dit is. “Ik denk dat alle patiënten toegang moeten hebben tot BPaL-behandeling. Iedereen heeft een kans nodig op een snel herstel. En deze infectieziekte mag niet worden verspreid en nog meer mensen treffen.”

 

 

Help mee voor een wereld zonder tuberculose

Tuberculose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de Mycobacterium tuberculosis.

De meest gestelde vragen over tuberculose:

Wat is tuberculose?

Hoe merk ik dat ik tuberculose heb?

Is tuberculose altijd besmettelijk?

Bestaat er een vaccinatie tegen tuberculose?

Overzicht van alle vragen

Om TBC de wereld uit te krijgen is uw support onmisbaar!

Doneren:

Eénmalig of maandelijks

Donatie opzeggen

Nalaten met een goed gevoel

Neem KNCV Tuberculosefonds op in uw testament

Heeft u iets te vieren?

Doneer aan KNCV Tuberculosefonds via geef.nl

Steun ons gratis bij een boeking via booking.com

Booking.com/supportkncvtbc

Deel uw ervaring met tuberculose

Dwalen in verhalen

Wereldwijd sterven elke dag nog ruim 4.000 mensen aan TBC. Onnodig, want tuberculose is te genezen!

Wat wij doen

Over ons

Waar we werken wereldwijd

Voor zorgprofessionals in Nederland

Bij- en nascholing

Onderzoek

Ondersteuning van patienten

Bezoek adres

KNCV Tuberculosefonds
Maanweg 174
2516 AB Den Haag
+31 70 416 7222

OPEN IN GOOGLE MAPS

Post adres

Postbus 146
2501 CC Den Haag

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.