Een nieuw TBC-regime geeft Saikal hoop

Saikal*, een 35-jarige moeder van drie kinderen, is een van de eerste TBC-patiënten in Kirgizië die met het innovatieve BPaL-regime van start ging. In Kirgizië werkt KNCV Tuberculosefonds Kirgizië (KNCV-KG) samen met het Nationale Centrum van Phthisiologie om het innovatieve, kortdurende volledig orale BPaL-regime te implementeren. Het BPaL-regime is ontwikkeld door TB Alliance. De nieuwe behandeling voor pre-extensief resistente tuberculose (Pre-XDR-TBC) biedt hoop aan patiënten zoals Saikal die last hebben van bijwerkingen omdat BPaL regime korter is en geen injecties bevat.

Toen ze aan de behandeling begon, had Saikal hoge verwachtingen van de nieuwe behandeling: “Ik ben met de behandeling begonnen omdat ik geloof dat het me zal helpen. Ik wil graag beter worden.” Wanneer Saikal precies besmet is geraakt met TBC is voor haar nog steeds onduidelijk. Hoewel medicijn-resistente TBC veel voorkomt in Kirgizië had niemand in de sociale omgeving van Saikal TBC.

Saikal begon haar behandeling in een ziekenhuis, maar stopte na drie maanden vanwege bijwerkingen. “Ik nam elke dag 16 pillen, allemaal tegelijk, en voelde me duizelig en misselijk,” vertelt ze. “Ik voelde me vreselijk en dus tekende ik zelfs een officiële weigering.”

Gedurende een paar maanden nadat ze met de TBC-behandeling gestopt was, wendde Saikal zich tot onconventionele geneeskunde. Ze begon met het nemen van molkrekels. Van deze insecten wordt in sommige landen gedacht dat ze een natuurlijke behandeling voor TBC kunnen vormen. Saikal’s symptomen werden echter alleen maar erger. Tegen de tijd dat ze werd opgenomen in het gespecialiseerde TBC-ziekenhuis in Kara-Balta, kon ze nog geen trap oplopen zonder helemaal buiten adem te raken.

Inmiddels volgt Saikal al bijna twee weken een nieuw BPaL-regime. Ze voelt zich al aanzienlijk beter. “Vroeger werd ik midden in de nacht hoestend wakker. Nu hoest ik overdag nauwelijks mee.”, zegt ze. Saikal voelt zich niet duizelig meer na het innemen van de pillen en gaat graag wandelen. Helaas moet Saikal nog even wachten voordat ze haar man en drie kinderen weer ziet. Ze wonen in een andere stad dan waar Saikal is opgenomen.

Het BPaL-regime

Het nieuwe medicijnregime bestaat uit 746 pillen, die in de loop van 6 tot 9 maanden moeten worden ingenomen. Dit zijn veel minder medicijnen, die bovendien over een korter periode geslikt moeten worden dan de in vergelijking 14.600 pillen die gedurende 18 tot 24 maanden met het huidige anti-TBC regime genomen worden. Bovendien is het een regime zonder injecties. De duur van de huidige behandeling en bijwerkingen zijn redenen waarom zoveel patiënten in Kirgizië de behandeling niet afmaken. Dat draagt vervolgens weer bij aan meer pre-XDR-TB en XDR-TB aantallen. Een innovatief regime als BPaL geeft hoop op een snel herstel en een wereld zonder TBC.

*De naam is om privacy-redenen gewijzigd.

Help mee voor een wereld zonder tuberculose

Tuberculose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de Mycobacterium tuberculosis.

De meest gestelde vragen over tuberculose:

Wat is tuberculose?

Hoe merk ik dat ik tuberculose heb?

Is tuberculose altijd besmettelijk?

Bestaat er een vaccinatie tegen tuberculose?

Overzicht van alle vragen

Om TBC de wereld uit te krijgen is uw support onmisbaar!

Doneren:

Eénmalig of maandelijks

Nalaten met een goed gevoel

Neem KNCV Tuberculosefonds op in uw testament

Heeft u iets te vieren?

Doneer aan KNCV Tuberculosefonds via geef.nl

Steun ons gratis bij een boeking via booking.com

Booking.com/supportkncvtbc

Deel uw ervaring met tuberculose

Dwalen in verhalen

Wereldwijd sterven elke dag nog ruim 4.000 mensen aan TBC. Onnodig, want tuberculose is te genezen!

Wat wij doen

Over ons

Waar we werken wereldwijd

Voor zorgprofessionals in Nederland

Bij- en nascholing

Onderzoek

Ondersteuning van patienten

Bezoek adres

KNCV Tuberculosefonds
Maanweg 174
2516 AB Den Haag
+31 70 416 7222

OPEN IN GOOGLE MAPS

Post adres

Postbus 146
2501 CC Den Haag

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.