Digitale zorg of eHealth is een containerbegrip voor persoonsgerichte zorg die wordt ondersteund door informatie- en communicatietechnologieën. Deze middelen stellen een patiënt in staat om zijn gezondheid te ondersteunen of te verbeteren. Digitale zorgtoepassingen kunnen ook bijdragen aan het verbeteren van zorgprocessen, het efficiënter en/of veiliger maken van de zorg en een patiëntgerichtere aanpak bewerkstelligen. De tijdswinst die het in veel gevallen oplevert, kan in de praktijk gebruikt worden voor patiënten die geen gebruik willen of kunnen maken van digitale toepassingen.

Een belangrijk begrip binnen de digitale zorg is blended care (gemengde zorg). Wanneer een patiënt blended care krijgt aangeboden, worden reguliere face-to-face gesprekken gecombineerd met online interventies zoals bijvoorbeeld beeldbellen, online monitoring van medicijninname en online inzage in het eigen patiëntendossier. Deze combinatie van persoonlijk en digitaal contact kan tot betere en efficiëntere zorg leiden.

Dit digitale zorg platform van KNCV Tuberculosefonds is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in de mogelijkheden van digitale zorg in de Nederlandse tuberculosebestrijding. Naast algemene informatie vindt u op deze website voorbeelden van toepassingen en ervaringen, richtlijnen voor implementatie en een overzicht van de digitale zorg projecten waarbij KNCV Tuberculosefonds betrokken is.

Toepassingen uitgelicht

Ishihara test app

De Ishihara test app is een applicatie die test op kleurenblindheid. Deze app wordt specifiek binnen de TBC-bestrijding bijvoorbeeld ingezet voor patiënten die Ethambutol gebruiken. Een bijwerking van ethambutolgebruik kan namelijk een ontsteking van de oogzenuw zijn, waardoor verstoring in het zien van kleuren – voornamelijk rood en groen – kan optreden.

Lees meer

Veilig chatten

Het gebruik van een mobiele messenger-app is voor veel zorgverleners niet meer weg te denken. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt om een collega te informeren en om zaken af te stemmen, om de patiënt zo beter te kunnen behandelen en begeleiden.

Een voorbeeld van een messenger-app is de Siilo app waarmee zorgverleners onderling veilig kunnen chatten. Deze gratis app is een initiatief van arts Joost Bruggeman. Data is versleuteld en informatie over een patiënt wordt automatisch verwijderd.

Lees meer