Directeur Mustapha Gidado: “Positieve COVID-19 test maakte me angstig”

COVID-19 raakt ons allemaal, persoonlijk en professioneel. Artsen, epidemiologen en infectieziekten-experts, raken zelf ook besmet en ziek. Mustapha Gidado, directeur van KNCV Tuberculosefonds, testte positief op COVID-19 terwijl hij familie bezocht in Nigeria. Gidado: “Het is een vreselijke ervaring, die we in de tuberculosebestrijding helaas maar al te goed kennen. De positieve test maakte me ontzettend angstig.”

Gidado: “Ik wil mijn ervaring uit Nigeria delen, omdat in sommige landen nog weinig besef is over de werkelijke omvang en impact van COVID-19. Men is niet goed op de hoogte en dat heeft vreselijke gevolgen. Kwalitatief goede zorg kan niet overal geleverd worden en alleen de meest ernstige COVID-patiënten kunnen terecht in het ziekenhuis. Genoeg zuurstof is niet overal voorhanden. Ondertussen vernielen relschoppers steden, uit protest tegen lockdown-maatregelen. Het is ontzettend belangrijk dat we dit voorkomen waar mogelijk. Daarvoor helpt het om ervaringen te delen en de realiteit overal onder ogen te zien.”

Afstand houden, handen ontsmetten, mondkapjes, het draagt allemaal bij aan het indammen van het virus. Maar net als tuberculose, valt COVID-19 niet compleet te vermijden. Iedereen kan het krijgen en waar de besmetting heeft plaatsgevonden is soms niet te achterhalen. In mijn eigen geval heb ik ook geen idee. Voordat ik van Nederland naar mijn geboorteland Nigeria vloog (Gidado is werkzaam op het Tuberculosefonds-kantoor in Den Haag, red.) heb ik een test gedaan en die was negatief. Een week na aankomst is het in Nigeria verplicht ook een test te doen. Die test was positief.

Second opinion

Ik had geen COVID-symptomen en geloofde de uitslag in eerste instantie niet. Ik heb op een andere testlocatie nog een test laten doen, als second opinion, maar die was ook positief. Enorme angst maakte zich van mij meester. Ik kreeg een berg medicatie voorgeschreven en moest in volledige isolatie. Mijn gezin was in Nederland en mijn familie, die ik wilde bezoeken, had ik nog niet eens gezien. Ik sloot me alleen af in de woning van een collega. Ik werd een beetje kortademig en ontzettend moe, maar ik was vooral heel angstig om nog zieker te worden. Rond diezelfde tijd zijn twee van mijn mentoren in Nigeria overleden aan COVID-19. Beide mannen waren in de zeventig, maar nog gezond en actief. Dat is afschuwelijk.

De angst die ik voelde, heb ik als klinisch arts veel bij mijn patiënten en hun families gezien als ze de diagnose tuberculose (TBC) kregen. Elke ziekte met in potentie een dodelijke afloop, veroorzaakt natuurlijk paniek. Terecht. Want ook al is TBC inmiddels goed te genezen, dat is niet overal een uitgemaakte zaak. Jaarlijks kost TBC nog altijd 1,4 miljoen levens. Mensen moeten de juiste behandeling krijgen en daarin goed begeleid worden. Oog voor de psychologische effecten en mentale ondersteuning zijn daarbij heel erg belangrijk. Net als bij COVID-19 patiënten.

Ik werd gelukkig niet zieker. Na twaalf dagen in quarantaine mocht ik weer de deur uit. Mijn testresultaat daarna was negatief. Ik heb mijn moeder één dag kunnen bezoeken, voordat ik weer terugvloog naar Nederland. Pas bij thuiskomst heb ik het aan mijn vrouw en kinderen verteld. Ik wilde hen niet onnodig ongerust maken. Zo ver van elkaar verwijderd, had dat alleen maar nog meer angst veroorzaakt. Mijn vrouw was in eerste instantie boos, maar later dankbaar dat ik haar niet had ingelicht.

Blijven vechten

Ik ben dankbaar dat ik er zo goed vanaf ben gekomen. Voor sommige anderen is dat helaas niet zo, of zij hebben een lang herstel te gaan.

Ik heb grote bewondering voor alle collega’s wereldwijd die persoonlijk en in hun werkzaamheden geraakt worden door COVID-19, maar zich waar mogelijk blijven inzetten. Samen blijven we knokken voor een wereld vrij van infectieziekten. Of het nu TBC, hiv, COVID-19 of een andere ziekte betreft: alle testresultaten moeten negatief zijn. De steun van onze donateurs en partners is daarbij onmisbaar en ook daarvoor ben ik ontzettend dankbaar. Samen kunnen we ervoor zorgen dat deze ziektes en het menselijk leed dat ze veroorzaken stoppen. Er is geen tijd te verliezen.

Help mee voor een wereld zonder tuberculose

Tuberculose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de Mycobacterium tuberculosis.

De meest gestelde vragen over tuberculose:

Wat is tuberculose?

Hoe merk ik dat ik tuberculose heb?

Is tuberculose altijd besmettelijk?

Bestaat er een vaccinatie tegen tuberculose?

Overzicht van alle vragen

Om TBC de wereld uit te krijgen is uw support onmisbaar!

Doneren:

Eénmalig of maandelijks

Nalaten met een goed gevoel

Neem KNCV Tuberculosefonds op in uw testament

Heeft u iets te vieren?

Doneer aan KNCV Tuberculosefonds via geef.nl

Steun ons gratis bij een boeking via booking.com

Booking.com/supportkncvtbc

Deel uw ervaring met tuberculose

Dwalen in verhalen

Wereldwijd sterven elke dag nog ruim 4.000 mensen aan TBC. Onnodig, want tuberculose is te genezen!

Wat wij doen

Over ons

Waar we werken wereldwijd

Voor zorgprofessionals in Nederland

Bij- en nascholing

Onderzoek

Ondersteuning van patienten

Bezoek adres

KNCV Tuberculosefonds
Maanweg 174
2516 AB Den Haag
+31 70 416 7222

OPEN IN GOOGLE MAPS

Post adres

Postbus 146
2501 CC Den Haag

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.