Online communicatie (chatten en beeldbellen)

Videocommunicatie (beeldbellen) verbindt cliënt en zorgverlener, maar ook zorgverleners onderling. Vaak gaat het om het verlenen van zorg, waarbij de zorgverlener en cliënt elkaar op afstand zowel zien als horen. Dit wordt gefaciliteerd via een beeldscherm, camera en microfoon en vindt plaats op een locatie en tijd die hen beiden uitkomt.

Ook hier is een enorm landschap aan toepassingen beschikbaar. Alle toepassingen zijn gemaakt vanuit een bepaalde invalshoek, bijvoorbeeld voor trainingen en opleidingen (webinars), voor hulp op afstand (eConsult, VOT), voor vergaderingen en voor online IT support. Bij elk van deze invalshoeken is de focus van de techniek vaak net wat anders. Een toepassing die ontwikkeld is voor vergaderingen stelt hoge eisen aan de techniek als het gaat om onderlinge interactie (chatten, video) tussen deelnemers. Een toepassing die gemaakt is voor online IT-support focust minder op de interactie, maar hier is de hoge videokwaliteit weer belangrijker.

Zo is de toepassing GoToMeeting bijvoorbeeld ontwikkeld vanuit de vergader/webinar-invalshoek. Video kwaliteit is hierin redelijk belangrijk, maar ook chat-mogelijkheden en het presenteren/delen van je desktop. Een goede toepassing die gemaakt is voor videobellen (beeldschermconsulten) zou een extreem goede beeld- en geluidkwaliteit moeten hebben, bandbreedte is hierbij ook erg belangrijk (hoeveel data kan er per seconde door een verbinding verstuurd worden).

Bij het selecteren van een toepassing is het dus altijd goed om te bedenken voor welk doel de toepassing ontwikkeld is.

Voordelen en toepasbaarheid

Belangrijke voordelen van zorg op afstand voor de client:

  • Geen reistijd
  • Onafhankelijk van anderen; geen vervoer regelen
  • Geen vrij nemen
  • Niet in de wachtkamer zitten tussen andere patiënten
  • Flexibel: ook bereikbaar op andere locaties dan vanuit huis

 

Wanneer toepasbaar Wanneer niet toepasbaar
Gedurende de begeleiding van een cliënt Als er lichamelijk onderzoek nodig is
Bij grote reisafstand voor cliënt Als cliënt een beeldschermconsult niet op prijs stelt
Bij grote reisafstand voor zorgverlener
Voor het bespreken van uitslagen