Webapplicaties

Webapplicaties zijn toepassingen die via de webbrowser beschikbaar gesteld worden. Ze zijn er in allerlei soorten en maten met uiteenlopende doeleinden. Het online beschikbaar stellen van medische richtlijnen voor zorgverleners en voorlichtingsmateriaal voor cliënten is hier een voorbeeld van.

Het Elektronische VoorschrijfSysteem (EVS) is een ander voorbeeld. Het elektronisch voorschrijven van geneesmiddelen vergroot de medicatieveiligheid en laat het aantal medicatiefouten en te voorkomen bijwerkingen afnemen.

Webapplicaties kunnen ook ingezet worden voor communicatiedoeleinden. Het doorverwijzen van patiënten naar een andere specialist kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van webapplicaties. ZorgDomein is daar een voorbeeld van. Het is bedoeld om communicatie tussen zorgverleners onderling mogelijk te maken en brengt zorgvraag en zorgaanbod in de gezondheidszorg bij elkaar.

Communicatie tussen patiënten onderling kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van lotgenotenfora.

Enkele voordelen van webapplicaties

  • Doordat er alleen een webbrowser zoals Internet Explorer, Firefox of Safari nodig is, is er geen ingewikkelde installatieprocedure nodig wanneer je een nieuwe webapplicatie in gebruik neemt;
  • Een webapplicatie is met een internetverbinding overal toegankelijk; Het altijd toegang moeten hebben tot internet kan ook een nadeel zijn.
  • Updates op je werklaptop/computer zijn niet nodig bij wijzigingen;
  • (Delen van) webapplicaties kun je gemakkelijk beschikbaar maken binnen andere websites.