Serious gaming

Serious gaming

Onder serious gaming verstaan we de inzet van game technologie om door middel van vermaak een serieus doel te bereiken. Puur vermaak is niet het primaire doel, maar speelt een grote rol. In de gezondheidszorg worden serious games steeds vaker ingezet, voor doeleinden als preventie, therapie en educatie. Voorbeeld is de game ontwikkeld door CDC, Solve the outbreak. Het kan worden ingezet als hulpmiddel om over een bepaald onderwerp te leren of vaardigheden te trainen. ‘Serious games’ kunnen beschikbaar gemaakt worden bijvoorbeeld in een app of website.

Games kunnen worden ingedeeld in een aantal categorieën:

  • Games for health voornaamste doel is de gezondheid van de patiënt verbeteren. Hieronder vallen games die een therapie ondersteunen (bijvoorbeeld de revalidatiegame SilverFit) of die een beweging stimuleren (exergames).
  • Advergames dienen om een boodschap over te brengen, een gedragsverandering te bewerkstellingen. Een game naar de gezondheidsrisico’s van obesitas is hier een voorbeeld van.
  • Games for training heeft als voornaamste doel het aanleren van bepaalde vaardigheden. Voorbeeld is de game virtual hip surgery, waar de operatieprocedure en daarin voorkomende beslismomenten stap voor stap worden doorgenomen. Ander voorbeeld is de Wii-game waarin je de basismotoriek van een laparoscopische ingreep oefent.
  • Games for education worden ingezet voor het overdragen van medische kennis op een interactieve manier. De doelgroepen kunnen zowel zorgprofessionals als patiënten zijn.

Wetenschappelijke validatie

Wetenschappelijk validatie voor het gebruik van ‘serious games’ in de zorg is nu nog minimaal aanwezig. Dit komt door het gebrek aan praktijkervaring en de onbekendheid van langetermijneffecten. Onlangs (april 2019) verscheen er wel een veelbelovend onderzoek naar de effecten van een ‘serious game’ bij vroege opsporing van alzheimer. Hieruit bleek dat herkenning van alzheimer in een vroeg stadium van de ziekte kan plaatsvinden bij cliënten die de game Sea Hero Quest spelen. Belangrijk, want het stellen van de diagnose in een vroeg stadium kan geheugenverlies voorkomen/minimaliseren. Voor het stellen van de huidige diagnose wordt vaak gekeken naar het geheugen, hetgeen aangetast is wanneer de ziekte al verder gevorderd is. Door te focussen op navigatievaardigheden konden personen met een hoog genetisch risico op alzheimer worden geïdentificeerd. Zij namen vaak niet het snelste route van A naar B en werden ook gedetecteerd met andere bewegingspatronen, ook bij personen die nog geen andere geheugenproblemen hadden.

De studie werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

4,3 miljoen mensen speelden het spel en daarmee kregen de onderzoekers toegang tot een enorme dataset (big data). Onderzoekers claimen dat dit de grootste studie naar dementie ooit gedaan is.

Download de Android versie van de game.

Meer informatie over dit onderwerp kunt u hier bekijken: presentaties van verschillende games tijdens de conferentie Games for Health Europe 2018.

 

Help mee voor een wereld zonder tuberculose

Tuberculose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de Mycobacterium tuberculosis.

De meest gestelde vragen over tuberculose:

Wat is tuberculose?

Hoe merk ik dat ik tuberculose heb?

Is tuberculose altijd besmettelijk?

Bestaat er een vaccinatie tegen tuberculose?

Overzicht van alle vragen

Om TBC de wereld uit te krijgen is uw support onmisbaar!

Doneren:

Eénmalig of maandelijks

Donatie opzeggen

Nalaten met een goed gevoel

Neem KNCV Tuberculosefonds op in uw testament

Heeft u iets te vieren?

Doneer aan KNCV Tuberculosefonds via geef.nl

Steun ons gratis bij een boeking via booking.com

Booking.com/supportkncvtbc

Deel uw ervaring met tuberculose

Dwalen in verhalen

Wereldwijd sterven elke dag nog ruim 4.000 mensen aan TBC. Onnodig, want tuberculose is te genezen!

Wat wij doen

Over ons

Waar we werken wereldwijd

Voor zorgprofessionals in Nederland

Bij- en nascholing

Onderzoek

Ondersteuning van patienten

Bezoek adres

KNCV Tuberculosefonds
Maanweg 174
2516 AB Den Haag
+31 70 416 7222

OPEN IN GOOGLE MAPS

Post adres

Postbus 146
2501 CC Den Haag

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.